El ple municipal aposta pel no al crematori i el desamiantatge

5d7e022bfc88ea606725533249e32b08

PSC i PP van votar en contra d’una moció que manifesta el compromís municipal d’evitar la construcció del crematori perquè consideren que és il·legal

Una moció de compromís amb la no construcció del crematori va tirar endavant a la sessió plenària de juny amb els vots en contra de PSC i PP, que consideren que l’últim acord del text és il·legal. El consistori també va donar llum verda a la moció de desamiantatge impulsada pel PDeCAT, que considera l’acord “el principi del final de l’amiant” a la ciutat. El text aposta per un tractament adequat del fibrociment, per fer un cens dels edificis que contenen encara elements de fibrociment, per establir un protocol d’actuació per al seu desamiantatge, per demanar les ajudes econòmiques a les administracions corresponents i per facilitar la substitució del fibrociment amb bonificacions sobre impostos locals com l’ICIO i l’IBI.

Els socialistes asseguren que la resolució del contracte suposa indemnitzar Truyols amb 1’5 milions d’euros

Durant el mes de juny s’han elaborat informes que mostren que no existeix marge legal per a la modificació del contracte i que la via judicial no és l’adequada per evitar la construcció del crematori, segons recorda el text de la moció. Mentrestant l’empresa concessionària ha instat a l’Ajuntament de Cerdanyola que atorgui la llicència per iniciar l’obra o que resolgui el contracte. En aquesta línia, un dels portaveus de la Plataforma contra el crematori, Arnau Bria, anunciava al plenillo la intenció de Truyols de portar el consistori als Tribunals si el proper 31 de juliol no té la llicència ambiental. El text aprovat pel plenari destaca el compromís dels regidors d’evitar la construcció del crematori, resoldre la concessió actual dels serveis funeraris amb Truyols i fer una nova licitació sense crematori, instar el govern a encarregar estudis per detectar possibles deficiències en l’expedient i postergar llicències per construir-lo fins tenir els estudis. Precisament aquest últim punt generava dubtes a socialistes i populars, que creuen que postergar llicències que s’han d’atorgar és una il·legalitat. “Avui es fiquen en un embolic gran”, avisava el portaveu socialista Víctor Francos. Finalment, la paraula ‘postergar’ va ser substituïda per la fórmula “la llicència ha d’esperar a tenir els estudis ambientals demanats”. El PP té clara quina és la solució: “Si no volem el crematori al final el que s’ha de fer és resoldre el contracte i aquest no és el camí correcte”, assegurava el regidor del PP, Rosendo Calet. I el PSC posava números a aquesta possibilitat: resoldre el contracte suposa indemnitzar amb 1’5 milions d’euros. “Si l’alcalde vol resoldre el contracte ho pot fer demà, no necessita cap vot, el que passa és que hauria d’assumir les conseqüències i no vol fer-ho en solitari”, destacava Francos, que qualificava l’actitud de l’empresa funerària de “bona fe indescriptible”, perquè segurament “espera cobrar la indemnització i després també aconseguir el nou contracte”.

La resta de l’oposició va votar sí a la moció i la formació que sempre s’ha mostrat en contra del projecte de crematori, ERC, remarcava que alguns grups “diuen estar en contra” de la instal·lació però “després han votat en contra” de les possibles solucions que s’han portat al plenari.

S’aprova definitivament el nou pressupost municipal

Després d’un ple de maig on s’aprovava inicialment el pressupost, el ple de juny aprovat definitivament el pressupost municipal després que l’alcalde Carles Escolà se sotmetés a una qüestió de confiança i l’oposició no fos capaç de construir una moció de censura. “S’ha demostrat que no hi ha alternativa, aquest govern no abdicarà”, assegurava el batlle. “Vam dir que faríem tot el possible perquè la ciutat tingués un nou pressupost i així ha estat”, remarcava Escolà, que assegurava que els nous comptes de 61 milions d’euros i un pla d’inversions de 27 milions d’euros permetran “tirar endavant polítiques molt necessàries per a la ciutadania”.

L’oposició dubta de la capacitat del govern per executar el nou pressupost
Però si en una cosa coincidia l’oposició és en dubtar de la capacitat del govern d’executar del nou pressupost. “És cert que fa una aposta ferma per l’àrea social, però també té mancances”, remarcava el portaveu del PDeCAT, Josep Grau. Per als socialistes l’aprovació del pressupost mitjançant la qüestió de confiança és una “mala manera” per salvar un bloqueig. “Vostè tenia 12 vots i ara té 5, vostè és el que ha perdut suports”, recordava a Escolà el socialista Francisco Ortiz. Una crítica compartida per ERC: “Sí han guanyat, però diguem que és una victòria pírrica”, apuntava Mallén (ERC). “El pressupost és una declaració d’intencions que ara s’ha d’executar, ara ve la part difícil del mandat”, recordava el republicà. Per la seva banda, el portaveu de C’S, Pau Ortolà, demanava al govern buscar “diàleg i consens” i “no buscar suports a última hora”.

El govern haurà de tornar a estudiar les al·legacions de la junta de personal

D’altra banda, l’executiu d’Escolà haurà de tornar a estudiar les al·legacions de la junta de personal al pressupost després que el ple rebutgés desestimar-les. – NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?