
L’últim ple del curs va aprovar –amb l’abstenció de Cs, Guanyem i Junts i el vot en contra d’ERC i PP- l’expedient de contractació del servei de manteniment d’arbrat, places i espais verds municipals de Cerdanyola per un import de 8.921.604 euros. Una xifra que dobla econòmicament l’anterior contracte. “La jardineria és un tema molt important i necessitem un contracte potent per millorar-la, amb aquesta proposta gairebé doblem el pressupost actual. Així hem de millorar substancialment la millora del manteniment de les zones verdes”, remarcava la regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó.
“És un contracte molt important, era un punt que el govern va retirar al ple anterior, però ara presenta l’expedient igual. En quin punt s’obliga a l’empresa a no fer servir el glifosat?” preguntava Joan Sánchez (Junts). “Aquest és un expedient molt dens i complicat i molt important per a la nostra ciutat. Tots volem una ciutat millor i més cuidada. Suposa una millora important respecte el contracte vigent. Confirmem l’eliminació del glifosat tot posant en valor la política de mà estesa”, afirmava Pilar Adell (En Comú Podem). “Representa una millora, però trobem a faltar coses com la fiscalització d’aquest contracte o una aposta més decidida per clàusules socials. I no podem deixar de comentar la sorpresa per l’acord entre PSC i ECP per deixar de fer servir el glifosat a partir del setembre. Fins ara, quan hem preguntat ens heu dit que no heu fet servir glifosat”, criticava Ivan González (Guanyem). “Aquest contracte no ens acaba d’agradar ni en el contingut ni en la forma. Però vam demanar al govern que es fes una reunió perquè els tècnics ens resolguessin dubtes i crec que ha donat els seus fruits. A més, a tots ens arriben critiques sobre el manteniment de l’espai públic. Per aquest motiu farem una abstenció crítica”, avançava Sonia Rodríguez (Cs). “Avui vostès perden una oportunitat de fer un salt endavant en la qualitat del servei públic. Més diners no vol dir millor servei. Des d’ERC considerem imprescindible definir un servei d’inspecció per fer un seguiment exhaustiu del contracte. També es podria haver apostat per empreses d’economia social i solidària, no proposar un concurs que únicament pot guanyar una gran empresa de l’IBEX”, apuntava Albert Turon, que es dirigia a En Comú Podem: “Han pactat amb el govern no usar el glifosat, quan suposadament ja no s’està fent servir. A més, el glifosat aviat estarà prohibit. Estan donant els seus vots a un partit que no és de fiar en aquest tema”. La regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó, responia a les critiques de l’oposició tot apuntant que no han pogut millorar l’expedient en aquest mes i assegurava que en l’última retirada d’herbes dels escocells no han fet servir glifosat. “En el contracte queda recollit que es faran servir productes de baixa toxicitat. A més, ara que hem fet l’acord no farem servir el glifosat”, assegurava Mimó, que apuntava que dins del contracte hi ha contemplada una partida destinada al seu seguiment i també clàusules socials i de gènere.
En Comú Podem i el govern municipal arriben a un acord per deixar d’utilitzar el glifosat a Cerdanyola
La coalició En Comú Podem Cerdanyola ha anunciat que ha assolit un acord entre amb el govern del PSC per aturar l’ús de l’herbicida glifosat a partir de setembre. “Ara, i després de moltes negociacions per millorar les condicions de jardineria i manteniment d’arbrat de la ciutat, hem aconseguit un acord amb el PSC perquè no s’utilitzi el glifosat en els productes de jardineria de la ciutat a partir del proper mes de setembre, en la línia de l’aposta verda i sostenible que En Comú Podem representa”, apunten.
“Des de que vam arribar al consistori al juny del 2019, vam defensar que veníem a fer política útil per a la gent de la nostra ciutat, i en aquest sentit, hem donat un altre pas en aquest camí d’acords que no serà, en cap dels casos, l’últim”, anuncien. Tot just fa unes setmanes En Comú Podem anunciava la posada en marxa de la Taula d’Habitatge i “ara la fi de l’ús del glifosat i el seu reemplaçament per alternatives igualment eficients i ecològiques”.
El ple ja va aprovar dues mocions en contra de l’ús del glifosat
El ple de novembre de 2020 va aprovar una moció presentada per ERC i Guanyem Cerdanyola sobre l’ús del glifosat al terme municipal de Cerdanyola. El text, que només va obtenir el vot en contra del govern del PSC, ja va ser aprovat per unanimitat al 2017.