El ple aprova inicialment un pressupost de 56’6 milions per al 2015

319a6b58175c8348e5b537a311344d30

Un pressupost de 56’6 milions d’euros i les ordenances fiscals per al 2015 s’han aprovat inicialment al ple d’octubre amb els vots favorables del del govern i l’abstenció de CiU i la regidora no adscrita. El regidor de Finances, Francisco Ortiz, defensava un pressupost que “consolida la despesa en l’atenció a les persones” -amb un 6’5% d’augment és la partida que més puja respecte l’any passat- i garanteix “l’estabilitat financera” de l’Ajuntament: “El següent govern es trobarà amb unes finances bastant estabilitzades”, assegurava Ortiz. En aquest sentit, destacava que s’ha reduït l’endeutament (22 milions d’euros que suposen el 42% del pressupost) i els terminis de pagament a proveïdors.

ERC, CXC I PP VOTEN EN CONTRA
En general, l’oposició va titllar la proposta de pressupot de “continuïsta, covard i electoralista”. Per a ERC, el govern segueix aplicant “les mateixes polítiques d’inversió que fa 30 anys”: “No voler ajudar la gent que més ho necessita, volen tallar cintes”, assegurava Helena Solà. La portaveu republicana destacava que al pressupost de l’any passat, que “el govern municipal va presentar com el més social de la història”, l’execució pressupostària de la partida de Serveis Socials “no arriba al 50%”. Per al portaveu  de Compromís, Pol Ribas, el pressupost és “continuïsta,covard i s’orienta en poder fer inauguracions de cara a les eleccions”. El portaveu del PP, Manuel Buenaño, explicava que l’any passat es van abstenir per donar un vot de confiança al govern perquè s’havien pactat diferents mesures que no s’han complert. Buenaño remarcava que encara no s’ha fet l’oferta pública de policies locals o les inversions a Montflorit i la Martinica. Per als populars també “cal parlar seriosament” sobre l’empresa Cerdanyola Promocions: “El govern segueix sense ensenyar-nos tota la documentació que hem demanat”.

El portaveu de CiU, Alfons Escoda,  que també qualificava el pressupost de continuïsta; justificava la seva abstenció tot assegurant que “sempre hi ha hagut diàleg” i esperen que encara es pugui produir d’aquí a la aprovació definiva del pressupost. Per la seva banda, el president de l’EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, va demanar al govern que compleixi el conveni acordat i que s’apliqui l’increment de l’IPC català. I l’altre soci de govern, ICV-EUiA responia les crítiques d’ERC tot defensant que el pressupost per a l’atenció a les persones serà de 8,5 milions d’euros: “Creix mig milió d’euros respecte l’any anterior, per tant no es por dit que el pressupost és antisocial. I savben perfectament que s’executarà més del 50%”, afirmava el portaveu ecosocialista, Santi Cayuela.

ORDENANCES FISCALS
Abans de donar llum verda al pressupost, les ordenances fiscals també s’aprovaven amb els mateixos vots.   Com a trets destacables, es congela l’Impost de Béns Immobles (IBI), es manté la bonificació del 50% en la taxa de residus per a comerciants i es proposa  una Quota Zero en el pagament d’impostos per a nous emprenedors -una proposta que el govern vol portar al ple de novembre- i un programa de bonificacions per als propietaris que cedeixin les seves finques per a horts urbans. El regidor de Finances també destacava que s’ha demanat una revisió del cadastre per actualitzar els valors. Una proposta que ERC, que recordava que el seu grup ja va demanar-ho en una moció que va ser rebutjada al ple d’abril, definia com a “electoralista”. Compromís per Cerdanyola afirmava que el govern “no té voluntat” per caminar cap a una “política impositiva el màxim de progressiva amb una pressió fiscal sobre els que més tenen i més contaminen”. El portaveu de CiU apuntava que les ordenances són de gran continuïtat i demanava “canvis per buscar fórmules per baixar la pressió fiscal”. Finalment, el PP anunciava que presentarà al·legacions  que s’articularan en funció d’un “nou redactat de la taxa de residus que sigui més justa amb els comerciants i que quedin exempts els locals menors de 60 m2”.

EL COMIAT DE CAYUELA
L’emotivitat també va ser una de les protagonistes del ple d’octubre amb l’adéu del portaveu d’ICV/EUiA, Santiago Cayuela, que serà substituit per l’alcaldable ecosocialista a les eleccions municipals, Jordi Miró. Després de 15 anys a l’Ajuntament, Cayuela renuncia a la seva acta de regidor i al seu càrrec com a portaveu adjunt del grup ICV-EUiA-EPM de la Diputació de Barcelona. Davant la presència de la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, Cayuela  confirmava que la seva dimissió és conseqüència d’un “estat de salut que m’impedeix estar al 100%” i feia un balanç positiu de la seva tasca a l’Ajuntament: “Vull pensar que els encerts han estat majoritaris”, apuntava després d’admetre errades sempre amb la voluntat de millorar la ciutat. “Segueixo compartint al 100% el projecte d’ICV i la passió per la política municipal i el servei públic, sabeu que podeu comptar amb mi, quan estigui millor, per seguir treballant des de diferents àmbits per una Catalunya lliure i una Cerdanyola millor, més justa i equitativa”, s’acomiadava Cayuela, que rebia l’agraïment de tots els grups municipals -que elogiaven la seva capacitat de diàleg i li desitjaven una ràpida recuperació- i de l’alcaldessa, Carme Carmona que el descrivia com a “una persona de paraula”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?