El ple aprova inicialment gravar amb un recàrrec del 50% de l’IBI els habitatges desocupats i augmentar l’IAE

marian

La modificació de les ordenances fiscals de l’IBI i de l’IAE ha tirat endavant inicialment -amb el vot favorable de PSC, Guanyem, ECP; l’abstenció d’ERC i el vot contrari de Cs, Junts i PP- al ple municipal de setembre, on Marian va prendre possessió del càrrec com a regidora del PSC en substitució de Victor Francos. Concretament a la sessió plenària s’aprovava inicialment un recàrrec del 50% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) als pisos buits i l’augment de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) per a empreses que facturen més d’un milió d’euros. “Són modificacions progressistes”, destacava el regidor de Serveis Econòmics, Javi Sánchez, que assegurava que s’ajusta el coeficient de situació de l’IAE als municipis del nostre entorn. “Creiem que és un esforç que podem demanar a les empreses que facturen 1 milió d’euros i dedicarem una partida per millorar els polígons industrials”, apuntava. El regidor anunciava que de moment el govern ha portat només aquestes dues modificacions de les ordenances fiscals ja que han d’aprovar-se ara perquè sinó no entrarien en vigor fins al 2022. “I no ens ho podem permetre”, afegia Sánchez, que anunciava que al proper ple el govern portarà totes les ordenances fiscals que “estiguin enllestides”.

El recàrrec del 50% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) als immobles d’ús residencial que es trobin desocupats amb caràcter permanent respon a la necessitat de protegir la funció social de la propietat afavorint el dret d’accés a l’habitatge dels ciutadans i no a un afany recaptatori, defensava Sánchez.  S’entén per desocupació de l’habitatge el fet que aquest es trobi en disposició de ser ocupat, o de cedir el seu ús a un tercer, sense que hi hagi causa justificativa de la desocupació, perllongant aquesta situació durant almenys dos anys. La desocupació serà declarada per l’ajuntament en els termes que preveu aquesta ordenança. El còmput del termini de dos anys de desocupació s’iniciarà a partir de la data en que l’habitatge estigui a disposició del propietari per a ser ocupat o per a cedir el seu ús a un tercer, i no existeixi causa alguna que justifiqui la desocupació.

“El més lògic és que haguessin portat una proposta treballada d’OOFF i només presenten la modificació de dues”, destacava Manuel Buenaño (PP), que assegura que “no és lògic que amb la crisi que estem vivint es vulgui estrènyer encara més a les empreses de la ciutat”. A més, segons apuntava Buenaño l’augment de l’IAE “no està consensuat amb el sector empresarial de la ciutat”.

“Trobaríem raonables aquestes mesures en unes altres circumstàncies, però ara mateix és enviar un missatge negatiu a les empreses”, assegurava Joan Sánchez (Junts Per Cerdanyola), que recordava que pràcticament no s’ha fet res per les empreses locals en els últims 10 anys. “Hauria estat més lògic ajornar aquest increment un parell d’anys quan almenys es veiessin aquestes millores per les empreses que diuen que volen implementar”, afegia.

“Totes aquelles coses que serveixin perquè s’augmenti el parc de lloguer social són molt positives”, celebrava Pilar Adell (En Comú Podem). La seva formació no creu que l’augment de l’IAE sigui un perjudici important per a les empreses.

La proposta presentada pel govern socialista rebia la felicitació de Guanyem. “Ens porten una modificació d’OOFF progressiva i redistributiva. És una proposta que augmentarà la pressió fiscal sobre les grans empreses de la ciutat”, explicava Ivan González, que encoratjava a l’executiu de Cordón a seguir en aquesta “línia de polítiques valentes”. Malgrat tot, també hi havia espai per a la crítica: “On eren vostès quan nosaltres governàvem i proposàvem aquestes mateixes mesures i vostès votaven en contra?”

En canvi, des de CS se senten decebuts. “El recàrrec a l’IBI és una mesura més, però hem de tenir un pla local d’habitatge i apostar realment per l’habitatge social”, defensava Sonia Rodríguez, aque assegura que “ara toca baixar impostos i incentivar el comerç i les empreses” i posava també sobre la taula la necessitat de millorar els polígons.

“Les dues propostes que se sotmeten a votació són dues propostes que, acompanyades d’altres, fa un any vam fer arribar al govern”, recordava Helena Solà (ERC). Els republicans s’abstenien i condicionen el seu vot a l’aprovació definitiva de les OOFF en funció del compliment de les mesures a les quals s’ha compromès el govern. Els republicans consideren que cal de gravar de forma diferenciada els habitatges que són objecte d’especulació immobiliària i proposen gravar l’IBI dels habitatges buits en mans de grans tenidors amb un 50%. ERC també demana la bonificació de les instal·lacions fotovoltaiques i del 75% de les tarifes de zona blava per a vehicles amb etiqueta de zero emissions. Finalment, també demanen  incrementar el cost de retirada de les motos de la via pública. “L’IAE de Cerdanyola és el més baix de la comarca i l’IBI és un dels més alts, ara l’IAE estarà en la línia de la mitjana de la comarca”, defensava Solà, que destacava que l’augment ha d’anar acompanyat de dignificar els polígons industrials i fer-hi arribar la fibra òptica, de la creació de la finestreta única empresarial i d’una major coordinació entre les regidories de promoció econòmica i activitats i llicències.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?