
La sessió plenària de maig deixa sobre la taula per tercera vegada consecutiva l’informe de liquidació del període d’intervenció municipal del PEM Guiera entre 2014 i 2016. L’oposició demana un ple extraordinari sobre l’equipament esportiu
Malgrat que el govern municipal defensa que el PEM Guiera continuarà obert amb tota normalitat a partir del 5 d’agost, la realitat és que al ple el tema continua encallat. Com si d’un bucle temporal es tractés, l’informe de liquidació del període d’intervenció municipal Guiera va quedar sobre la taula per tercera vegada consecutiva després que gran part de l’oposició rebutgés la urgència d’incorporar unes modificacions presentades el mateix dia del ple. “No podem venir al ple amb informes d’un expedient complex amb dues hores d’antelació”, lamentava la portaveu d’ICV-EUIA, Maria Reina, en una valoració compartida per gran part del plenari, que va demanar un ple extraordinari sobre l’equipament esportiu.
“Fins a última hora hem buscat solucions que garantissin la tranquil·litat jurídica en la votació, entenem que hem fet la feina”, explicava el regidor de Serveis Econòmics, Maurici Jaumandreu, per justificar la presentació dels informes a última hora. “Hem presentat canvis al punt, demano a tots que fem un esforç per aprovar expedients i solucionar temes”, demanava l’alcalde Carles Escolà. Tant el PDECAT com MES lamentaven que el punt es retirés perquè consideren que així s’endarrereix la solució del Guiera. “El que votem avui és si calia fer-ho d’urgència o d’una altra manera, cal un debat que abordi la liquidació del període d’intervenció municipal, la fixació el valor de reversió a la Federació Catalana d’Handbol i l’establiment del servei”, aclaria el portaveu socialista Víctor Francos. “Res del que votem avui impedeix fer les inversions en manteniment que calguin”, afegia.
CANVIS EN LES XIFRES
I ERC i PP van anar més enllà de les crítiques a la urgència. Els primers apuntaven que a l’expedient hi ha saldos que estan ben imputats per la Federació Catalana d’Handbol i que ara s’han d’exigir. Per la seva banda, el regidor popular Rosendo assegurava que la valoració econòmica passava de 96.415 a 60.181 euros.
La modificació de pressupost de 3,5 milions d’euros per fer front al valor de reversió del PEM Guiera (2 milions d’euros) i realitzar les inversions de manteniment necessàries a aquest equipament municipal (1’5 milions d’euros) també va ser retirada. Abans del ple ERC ja havia fet públic que si govern no separava el valor de reversió -tenen “seriosos dubtes” de la xifra plantejada pel govern municipal- de les inversions en manteniment no votarien favorablement el punt. Els republicans van rebre el recolzament d’altres grups i Jaumandreu anunciava que malgrat estar disposats a separar el punt, Intervenció i Secretaria havien exposat discrepàncies tècniques sobre la possibilitat de separar la votació. Com veia “la voluntat de treballar en positiu”, el govern accedia a retirar el punt per permetre un major consens i sotmetre’l a votació en breu. Després que els dos punts que afectaven Guiera fossin retirats, finalment ERC va fer el mateix amb la moció que presentava sobre la reorganització de l’equipament esportiu.
D’altra banda, també va quedar sobre la taula l’aprovació inicial de la modificació de l’ordenança reguladora del preu públic per la prestació de serveis d’Educació, Esports, Cultura i Joventut.
DESAMIANTAT DEL PATI I LA TEULADA DEL CARLES BUÏGAS
Els protagonistes del ple ciutadà van ser la comunitat educativa de les escoles Carles Buïgas i Bellaterra, que van aconseguir que s’aprovessin per unanimitat dues mocions pel desamiantat del centre i pel transport escolar segur, respectivament.
Quan va començar la problemàtica de l’amiant al Carles Buïgas? Ara fa un any durant la celebració de la festa de fi de curs, un grup de pares de l’Escola Carles Buïgas va trobar fragments del que els va semblar fibrociment o uralita disseminats pel pati de primària, així com una canonada semi enterrada i trencada que també semblava ser d’aquest material. Al setembre l’Ajuntament havia cobert amb ciment de la canonada trencada de fibrociment i el 26 de setembre la direcció de l’escola va accedir a la clausura del pati de primària a petició dels pares. A finals d’any,Després de conèixer els resultats de l’anàlisi ambiental i un cop finalitzades les obres d’asfaltat d’una part del pati per part de l’Ajuntament, es va reobrir el pati de primària, mantenint limitat l’accés mitjançant tanques a la part del pati on més fragments de fibrociment es van trobar. En l’últim ple ciutadà representants de l’AMPA del Carles Buïgas reclamaven la substitució de la teulada -instal·lada fa 42 anys i l’amiant es comença a degradar i “alliberar fibres a l’ambient” quan passen 25 anys- i el desamiantat del pati després d’anunciar que la cata ambiental realitzada al mes de setembre ha mostrat l’existència de fibres d’amiant a tres aules de l’escola. “L’amiant és un risc potencial in crescendo per als fills de 400 famílies”, destacaven.
“No es un problema fàcil de solucionar”, responia la regidora d’Educació, Elvi Vila, que va remarcar que l’Ajuntament va aconseguir que la Generalitat es comprometés a desamiantar el pati aquest estiu. “Però no ho tenim calendaritzat ni cap projecte”, reconeixia. “Nosaltres ens vam trobar amb la mateixa situació al Xarau i ho vam solucionar, és qüestió de voluntat”, recriminava Francos, que proposava al govern que inicia ja les obres. “Faci els treballs i després reclami els diners a la Generalitat”, demanava el portaveu socialista a la regidora d’Educació. La majoria del plenari es va mostrar partidària d’iniciar ja el desamiantat i que l’Ajuntament faci un avançament dels diners que costaria l’actuació.
MANTENIR EL CONVENI I LES APORTACIONS ACTUALS PER AL TRANSPORT DE L’ESCOLETA
En el ple ciutadà representants de la Comissió de Transport de l’Ampa de l’Escola Bellaterra demanaven mantenir el conveni actual i les aportacions (24.000 euros Generalitat i famílies i ’Ajuntament 4.000 euros). “L’acord inicial era de finançament a terços i ningú ens ha informat d’aquesta reducció en l’aportació municipal”, explicaven. Les famílies s’oposen a l‘única proposta que hi ha damunt la taula: “És la que ha fet arribar a les famílies l’Ajuntament de Cerdanyola, amb el vist-i-plau de la Generalitat, per a què els infants facin servir l’autobús urbà. No podem acceptar la proposta donat que no garanteix la seguretat dels nostres fills, i posa en perill la seva integritat física”. Els esforços del govern municipal, segons Vila, es destinen en aquests moments a demanar a la Generalitat “el compliment de la declaració de singularitat” de l’escola Bellaterra. “Ens tindreu al costat, però és important que cada administració es faci càrrec de les seves competències”, remarcava la regidora. – N. Ferrer