
El Consell Metropolità ha aprovat inicialment el Pla Director Urbanístic Metropolità (PDUM). “Es tracta d’una fita important perquè dona compliment a la Llei 31/2010 de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i a l’objectiu del mandat 2019-2023 i deixa enrere el Pla General Metropolità (PGM), del 1976”, asseguren des de l’ens.
El PDUM aposta per un model de desenvolupament urbanístic metropolità totalment renovat que permetrà donar resposta a les necessitats de la població i fer front als nous reptes, com la descarbonització o el canvi climàtic. El nou Pla projecta una metròpolis de Barcelona regenerada, renaturalitzada, equitativa, policèntrica i cohesionada.
El PDUM es basa en la preservació de les funcions i els serveis dels ecosistemes metropolitans, la recuperació d’estructures i continuïtats urbanes, la regeneració urbana amb transformació dels edificis i equipaments (teixit urbà) i la transició ecològica, social i tecnològica. Pel que fa a les propostes específiques, el PDUM projecta un conjunt de transformacions que implicaran un impuls important a l’habitatge assequible, una aposta per la descarbonització del transport i la mobilitat sostenible i una consolidació de la infraestructura verda dins la metròpolis. Concretament, preveu més de 120.000 habitatges assequibles, 10 grans avingudes metropolitanes que sumen més de 240 km, 870 km d’eixos verds, 15 nous pols d’atracció urbans que permetran crear una metròpolis policèntrica i l’augment del 4 % del sòl no urbanitzable .
Ara s’obre el període d’informació pública
A partir de l’aprovació inicial, s’obre el període d’informació pública, que s’estendrà fins el 30 d’octubre del 2023 perquè sector públic, la ciutadania i les entitats hi puguin fer al·legacions. El nou PDUM entrarà en vigor un cop superades l’aprovació provisional, competència de l’AMB, i l’aprovació definitiva, competència de la Generalitat de Catalunya.