
La primera presentació oberta del nou Pla Director Urbanístic (PDU) del Parc de l’Alba, que es troba en període d’exposició pública obert a la presentació d’al·legacions fins al 9 de desembre, va mostrar que malgrat ser una oportunitat de satisfer les demandes d’habitatge, també genera moltes crítiques pels abocadors existents a la zona.
“El desenvolupament de el projecte és una oportunitat per créixer correctament com a ciutat amb nous equipaments públics, la millora de les connexions de la ciutat, la presència d’empreses netes i capdavanteres, així com amb la construcció d’habitatge nou”, remarcava l’alcalde Carlos Cordón, que el 30 de novembre (11h, Biblioteca Central) tornarà a acompanyar el director del Parc de l’Alba, Pere Solà, en una nova presentació oberta d’un projecte de 408 hectàrees. Concretament, tindrà un 73% de sòl públic (zones verdes i equipaments), 27% de sòl privat (empreses, comerços i habitatges) i un 41% de zones verdes amb un corredor biològic d’1 km d’amplada. El pla preveu la construcció de 5.377 habitatges a la Plana del Castell, dels quals 2.534 pisos (el 47%) seran de protecció oficial. En aquest sentit alguns dels assistents ho veien positivament. “Aquí els vells i els joves tenim una oportunitat”, apuntaven. En aquest sentit, també es preguntava quina proporció serà de lloguer i quina de compra. “El planejament no contempla la proporció”, concretava Solà.
CAN PLANAS SERÀ UN GRAN PARC AMB UN ÚS LÚDIC
L’abocador de Can Planas es transformarà en un gran parc de més de 18 hectàrees amb totes les garanties pel seu ús lúdic. I precisament els abocadors van protagonitzar les crítiques dels assistents. “Això que ens expliqueu sembla molt bonic, però aquí tenim un problema molt greu que són uns abocadors. Tenim 17 i no han fet res”, criticaven alguns veïns. Can Planas és un abocador clausurat fa 24 anys, explicava Solà: “Després de 10 anys d’estudis i 98 perforacions en el terreny i malgrat concloure que no hi ha risc per la salut de la població i pels usos previstos, els experts recomanen segellar-lo”. El director negava que no s’ha fet res. “S’han començat les obres de la barrera hidràulica i després s’impermeabilitzarà totalment l’abocador amb un projecte costarà 11 milions d’euros”. Però des del col·lectiu REFEM s’insistia que “per molt que es segelli allò és un perill”. Més veïns asseguraven que la millor opció seria la neteja i també des de Refem es demanava perquè no es carreguen les despeses de remediació a Puigfel. “Perquè un abocador no és un sòl contaminat i ho ha de pagar l’administració”, responia Solà.
El barri residencial del Parc de l’Alba està concebut com l’eixample de Cerdanyola. S’ha previst continuïtat amb els carrers del barri de Serraperera, amb itineraris per a vianants, bicicleta i també per a vehicles a motor. “La soldadura de la ciutat que planegem sobre l’existent és total”, assegurava Solà. D’altra banda, el nou barri serà la connexió del nucli urbà actual de Cerdanyola amb Bellaterra i la UAB tant perquè es potenciarà l’estació de RENFE de la UAB com pels equipaments que s’hi podran situar.
POTENCIAR EL TRANSPORT PÚBLIC
Uns dels problemes de l’anterior planejament era la mobilitat i en aquest sentit l’actuat preveu potenciar el transport públic i adaptar-lo a les necessitats de cada moment. Dues noves línies d’autobús que connectaran amb el centre de Cerdanyola, el Parc de l’Alba, i Bellaterra amb les estacions de RENFE i FGC. A més, la Generalitat té previst implantar línies d’autobús amb carrils segregats, millorar la freqüència de la línia R8 de RENFE, connectar el Parc i Cerdanyola amb el Baix Llobregat i Barcelona pel sud, allargant una línia pel Papiol i el PDU proposa l’allargament de la línia S6 de FGC fins al Parc de l’Alba.
Malgrat tot, el planejament reconeix que 30.000 llocs de treball i 15.000 nous residents generaran un gran nombre de desplaçaments en vehicle privat i la B30 actualment està molt saturada. En aquesta línia, la Generalitat va aprovar un Pla Especial Urbanístic d’Infraestructures pel Parc de l’Alba l’any 2016. “La seva implantació resoldrà els problemes de congestió actuals i donarà solució a les necessitats del Parc sense esgotar la capacitat que tenen la B-30, l’AP-7 i la C-58”, assegura el nou PDU.