El MAC, un patrimoni de tothom

ec4ce48d17b0bda36087b2cf3d86aa55

Art, llums, i música van ser les protagonistes de l’acte central de la commemoració del desè aniversari del MAC i de la declaració dels vitralls modernistes de les Dames de Cerdanyola com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). En un acte on tothom esperava parlaments i refrigeri, l’equipament va anar més enllà i va oferir una actuació del saxofonista cerdanyolenc Llibert Fortuny, qui ha compost una peça amb audios que escenifiquen els Vitralls. Tot acompanyat per una composició de llums, obra de l’artista Tom Carr, que arrodonia una festa que escenificava més que mai que la seva primera dècada de vida el MAC és molt més que un simple museu i s’ha convertit en un referent.

Ara fa 10 anys el MAC naixia amb un “objectiu ambiciós per aquell moment”, recordava el seu director, Txema Romero: “Volíem que el MAC es convertís en un referent de la recuperació, la recerca i la difusió del patrimoni artístic de la ciutat que coŀloqués Cerdanyola en el mapa del modernisme català  i també que fos una finestra oferta a l’art contemporani”. Però de seguida la gent ens va ensenyar que el museu havia de ser molt més, confessava. “Ha de ser accessible, ha de comunicar i de tenir ànima i  ha d’estar obert a totes les persones”. I tot això no ho han aconseguit només les persones que formen part de l’equip. “Som només peces d’una cadena de molts de temps. El patrimoni és fruit de l’esforç i la passió de molta gent, nosaltres ara tenim la responsabilitat de conservar-ho per a les generacions futures”, assegurava el director.  

Durant la festa es destacava especialment la joia del MAC, els vitralls de les dames, que el Consorci Urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola va comprar i va cedir al museu. En aquest sentit, el president del Parc de l’Alba, Pere Solà, destacava que “volem ser una institució més de la ciutat que pugui col·laborar en tots els afers i inquietuds del municipi”. I l’alcalde Carles Cordón remarcava que ‘Les dames de Cerdanyola’ és “un dels pocs conjunts de vitralls conservats in situ en un excepcional estat de conservació de propietat pública i completament accessible a la ciutadania”. El batlle també dedicava l’agraïment a totes les persones i entitats que han fet possible que s’arribés a aquesta celebració: “Gaudim d’aquests 10 anys de museu i seguim gaudint-me molts anys més”.

La llavor d’un eix modernista
Però la festa també va incloure declaracions d’intencions. “Com a regidora he heretat la responsabilitat d’aquest projecte que s’ha quedat petit i ha de créixer. Volem que el MAC sigui la llavor d’un eix modernista que permeti recuperar edificis com la Torre Vermella o Ca n’Ortadó”, assegurava la regidora de Cultura, Pepi Rivera, que apuntava que “el MAC és de totes les persones que l’han ajudat a créixer i és un museu que parla de Cerdanyola i de les seves persones”.

D’altra banda, el diputat delegat de Joventut de la Diputació de Barcelona, Javier Silva, posava en valor que el MAC “conserva i consolida el patrimoni de la ciutat. La fa més atractiva i s’ha convertit en un referent”. Per “aquesta capacitat d’obrir-se al públic i buscar-lo amb una oferta llaminera” el MAC ha complert la seva primera dècada amb “molta empenta i les millors expectatives futures”, afirmava el diputat. Precisament la cap del servei de Museus i Béns Immobles de la Generalitat de Catalunya, Magda Gassó, recordava que els vitralls es van recuperar gràcies a l’esforç de tots. “Són l’emblema que el patrimoni és de tots”, afegia abans de ressaltar la grandesa de l’equipament: “El MAC és un exemple de coherència de col·lecció, de treball impecable i ben fet i d’accessibilitat. Les coses petites de dimensió, de vegades poden ser i són molt grans”.

Finalment, la festa va voler ser compartida. “Tots sou protagonistes d’aquest dia”, reivindicava Romero. I és que el MAC ja és patrimoni de tots.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Últimes notícies



Newsletter



Necessites ajuda?