El MAC tanca la itinerància de l’exposició ‘Història de les mans’

WhatsApp Image 2024-01-18 at 08.57.56

El Museu d’Art de Cerdanyola tanca la itinerància de l’exposició «Història de les mans», organitzada amb la col·laboració del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i dels 10 municipis que l’acullen. El projecte, comissariat per Alexandra Laudo, ofereix una revisió d’aspectes destacats de la història cultural de les mans i de la nostra relació tàctil amb el món a partir del diàleg entre obres d’art contemporani d’artistes actuals i una selecció de peces del romànic, gòtic, renaixement, barroc i art modern procedents de la col·lecció del MNAC. La mostra s’inaugurarà el 19 de gener a les 19 hores.

Premi de l’Associació Catalana de Crítica d’Art (ACCA)

L’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) ha reconegut la tasca d’Alexandra Laudo com a curadora de l’exposició “Història de les mans”, en la darrera edició dels premis que concedeix l’entitat a les arts visuals de Catalunya per mitjà de les votacions dels seus socis. El premi destaca la capacitat de la mostra “de transitar per diferents moments històrics i evocar la capacitat expressiva i simbòlica de les mans i alhora convidar a la reflexió sobre les diferents dimensions de la gestualitat i en com ens relacionem físicament amb els objecte i la tecnologia.”

25 obres en nou àmbits

El diàleg que proposa Alexandra Laudo s’articula en nou àmbits temàtics: ‘Les mans, l’autoritat, el poder’; ‘Les mans, la lectoescriptura, la història’; ‘Les mans, el control, la determinació’; ‘Les mans, el treball, les cures’; ‘Les mans, els diners, el valor’; ‘Les mans, els pits, el martiri’; ‘Les mans, la medicina, el cos malalt’; ‘Les mans, el desig, el pecat’ i ‘Les mans, els inicis, els finals’. La comissària reuneix una selecció de 25 obres dels artistes Antoni Abad, Isabel Banal, Isabel Barios, Damià Campeny, Colita, Mirari Echávarri, Raquel Friera, Camille Henrot, Fermín Jiménez Landa, Claudi Lorenzale, Mestre de Cinctorres, Joan Morey, Antoni Muntadas, Levi Orta, Pasqual Ortoneda i María Sánchez, així com també obres anònimes dels segles XIII, XV, XVI i XVIII i monedes del segle XX.

Obres locals convidades

Per enriquir el diàleg entre obres d’artistes contemporanis i obres de la col·lecció del MNAC, es convida els espais expositius participants en la itinerància a incorporar una obra local o vinculada al municipi. A Cerdanyola del Vallès, l’obra convidada és un dibuix de l’alfabet dactilològic realitzat per Marian Espinal i Josep de Togores l’any 1920, que forma part de la col·lecció del museu. Aquest dibuix és una representació visual de les lletres en llengua castellana i el seu signe en la posició dels dits de les mans. L’autoria s’atribueix tots dos artistes, sense que se sàpiga del cert si un li va dibuixar a l’altre o si el van fer junts. Josep de Togores es va quedar sord als dotze anys, arran d’una meningitis, i tot i que entenia i parlava el català, el castellà i el francès, també usava el llenguatge signat.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?