
El Museu d’Art de Cerdanyola, tot coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, presenta l’exposició De l’oblit a la revolta. Deesses Invisibles. La mostra, comissariada per Fina Duran i Riu i pel director del MAC, Txema Romero Martínez, ha comptat amb el suport de la Regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ i la col·laboració del Museu de Tossa de Mar on itinerarà després a partir de juliol.
Fer un recorregut per la història de l’art és fer una immersió en un món masculí. Són innombrables les dones d’entorns molt diferents que van ser ignorades i oblidades. Elles no van poder desenvolupar-se i créixer com a artistes, però amb esforç i calladament van saber ser llavor i transmetre la seva sensibilitat a les següents generacions. A partir de cinc exemples reals, es vol deixar testimoni de tot el silenci que envolta el món creatiu fet per dones, i es fa a través de la guia d’unes deesses que la mitologia va desmerèixer, i de la mediació de cinc artistes contemporànies amb una mirada feminista, activa i combativa.
La mostra és un d’un petit homenatge a cinc dones que van quedar relegades a un segon terme o símplement que no van poder dedicar-se a la seva vocació artística. Es tracta de Mercè Gallén model de la República, Elena Jaumandreu la millor muntadora del món segons Orson Welles, Maria Lluïsa Malibran membre d’una família culta i relegada a la vida domèstica, Magdalena Mañosa que va formar part de les treballadores anònimes d’un taller escultòric sota una direcció masculina i María Josefa González Montalbán una pagesa a qui no van deixar estudiar la beca de pintura que havia aconseguit. Les artistes contemporànies Xantal Grau, Francesca Llopis, Fiona Morrison, Ivonne Navarro i Marga Ximenez s’han apropiat del seu llegat de sentits latents i l’han revitalitzat amb la seva pròpia pràctica.