
“Poques persones sabien que a Cerdanyola es van redibuixar una sèrie de personatges que formen part del nostre imaginari col·lectiu i que són fragments de la infantesa de tota una generació”, assegurava el director del MAC, Txema Romero, durant la inauguració de ‘Beaumont: Història d’una caixa’. La mostra, que es pot visitar fins al 30 de gener, reviu personatges icònics com Mazinger-Z, Heidi, l’Abella Maya o Capitán Trueno. Il·lustracions, cintes, fotogrames, fragments de jocs i pàgines de còmic de sèries que ja formen part de l’imaginari col·lectiu són les protagonistes. I és que és quasi impossible recórrer l’exposició sense que et vinguin al cap algunes de les populars sintonies de l’època.
La mostra posa en valor la figura de l’artista cerdanyolenc Angel Beaumont i del seu estudi, l’Estudi Beaumont, que van ser tot un referent per la difusió de l’animació japonesa en particular. Una cinquantena de caixes materialitzen el llegat realitzat per la seva filla i artista, Marutxi Beaumont, al MAC. Ara, una d’aquestes caixes s’ha obert perexplorar l’obra de l’Estudi Beaumont, des del qual van adaptar multitud de còmics, sobretot japonesos, publicats entre els 60 i els 90 al nostre país. Noms populars com Mazinger Z, Heidi o Capitán Trueno conformen un patrimoni documental que es presenta en aquesta exposició, que també commemora el Centenari del naixement de l’Ángel Beaumont. Des de l’estudi ubicat al carrer Sant Francesc es passava de les cintes al paper sèries de dibuixos dels anys 70 i 80 que després formarien els còmics, publicacions i jocs que es repartien per tot l’Estat. “Feien els còmics a partir de les pel·lícules que ja s’emetien a la televisió”, explicava el comissari de l’exposició, Quim Módenes. “Per aconseguir els fotogrames per després dibuixar el còmic, havia de posar una màquina de retratar amb un trípode davant la televisió, posar el vídeo, parar-lo quan sortia la imatge que ens deien els guionistes i fer la foto de la imatge”, recordava Marutxi Beaumont.
Una generosa donació
“La mostra celebra una de les donacions més importants que ha rebut el museu en els seus 13 anys de vida”, remarcava Romero. “És fonamental col·locar una forma artística com el còmic, fins ara considerada menor, en el lloc que es mereix i posar-la a l’abast de tothom”, destacava Àlex Mitrani, membre de la Comissió del Còmic de la Generalitat i conservador d’art contemporani del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). “És molt interessant la feina que s’està fent des del museu per recuperar aquesta cultura popular contemporània”, apuntava el periodista especialitzat en còmic i arts visuals, Jaume Vidal. “Amb la nostra feina vam acompanyar la infància de molta gent i crec que s’havia de donar al museu perquè fos de tothom. La donació ha estat una feina d’un any molt emotiva. Ara és vostre, l’heu de cuidar molt bé”, demanava Beaumont. Finalment, el regidor de Cultura, Óscar Pons, manifestava l’immens agraïment de l’Ajuntament per “aquesta generosa donació”.