El MAC mostra la vida cultural dels primers estiuejants de Cerdanyola

WhatsApp Image 2023-03-15 at 07.42.04
Club de Cordelles de Cerdanyola. Foto: exposició “Estiueig de proximitat”

L’exposició itinerant ‘Estiueig de proximitat, 1850-1950’, dedicada a l’origen i el llegat del primer turisme, arriba al Museu d’Art de Cerdanyola des d’aquest divendres 10 de març i fins al 28 de maig. La mostra, coproduïda per la Diputació de Barcelona i els museus d’Arenys de Mar i de la Nàutica del Masnou, presenta un àmbit específic dedicat a Cerdanyola del Vallès amb fotografies sobre l’ambient artístic i literari dels estiuejants de principis del segle xx. La inauguració serà avui dimecres a les 19 hores.

‘Estiueig de proximitat, 1850-1950’ -premi a millor exposició temporal del 2021 per l’Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC)-, està concebuda a partir dels treballs de recerca del seu comissari Joaquim Maria Puigvert en l’àmbit de la salut i l’estiueig, i de la recerca realitzada en les col·leccions dels museus de la Xarxa de Museus Locals i els fons fotogràfics de la Xarxa d’Arxius Municipals. L’exposició ofereix al visitant una panoràmica del fenomen social de l’estiueig de les classes benestants al voltant de la ciutat de Barcelona, en un radi no superior a 50 Km, durant el període que va de 1850 a 1950. Es descriu qui eren els estiuejants, com es desplaçaven, on vivien, què buscaven i com socialitzaven, amb l’objectiu final d’aconseguir una reflexió sobre el present i el futur del seu llegat patrimonial, del qual encara en són testimoni les ciutats jardí, les torres, els jardins, les fonts, els balnearis, els casinos i els antics hotels.

L’estiueig a Cerdanyola

El recorregut de l’exposició està dividit en vuit àmbits que permeten entendre totes les implicacions socials d’aquest fenomen, les problemàtiques i els avenços socials derivats de l’estiueig.

A més, es dedica un apartat a les especificitats locals del municipi que l’acull, que en el cas del Museu d’Art de Cerdanyola, inclou fotografies del GREC (Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola), l’AMAC (Associació d’Amics del Museu d’Art de Cerdanyola) i de la família Castanys. De fet, la mostra pren la figura de l’il·lustrador Valentí Castanys com a paradigma de la colònia d’estiuejants de Cerdanyola dels anys vint i trenta del segle XX, amb exemple il·lustres com l’alcalde republicà i col·leccionista Jaume Mimó, el pintor Marian Espinal, el crític Just Cabot, l’escultor Josep Viladomat i la model Mercè Gallén. Les fotografies mostren l’ambient artístic i literari de l’època en indrets com el Sardanyola Gran Cassino, la taverna de Can Salla o el Club de la ciutat jardí de Cordelles.

En paral·lel a l’exposició s’organitza una visita guiada en família, diumenge 9 d’abril a les 11.30 h, i el taller “Com sona l’estiu” a càrrec del músic i artista Pol Aumedes, que convida les famílies a explorar el paisatge sonor que evoca l’exposició, diumenge 14 de maig a les 11.30 h.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?