El MAC esdevé centre de referència de l’obra de Marian Espinal

El Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) acull fins al 19 de setembre l’exposició ‘El llegat Espinal’. Es tracta d’una de les millors col·leccions amb obra de l’artista referent del Noucentisme que es pot veure actualment.

El MAC ja comptava amb dues obres seves donades per les seves filles Abundia i Adelaida, retratades en algunes de les pintures exposades al MAC. Ara la col·lecció creix amb la incorporació de 14 olis donats per la família de Marian Espinal i que es poden veure a la mostra El llegat Espinal amb l’objectiu de donar-les la benvinguda a Cerdanyola. L’objectiu és posar de rellevància el pintor en relació al patrimoni artístic de Cerdanyola i la seva història ja que, per exemple, les seves obres ens recorden com era i el que ha perdut el municipi, també plasmant-ne la imatge de la Cerdanyola d’abans, durant i després de la Guerra Civil.

Quadres destacats d’Espinal com Nen amb estel, Mura (matí i capvespre), Rosa Blanca (portada de la revista D’Ací D’Allà, de 1927) i Escena interior formen part de la mostra i de la col·lecció del museu. La proposta no s’acaba aquí, perquè l’exposició també fa èmfasi en el diàleg d’Espinal i Cerdanyola. Una mostra es la relació que va mantenir amb Juventeny i que es materialitza en el bust d’Adelaida Espinal i de diversos moments de la seva fabricació. Una obra que no es va acabar per la Guerra Civil. De fet Adelaida sempre en parlava del bust, que l’equip del MAC va localitzar i forma part del seu fons.

Marian Espinal (1897-1974) va ser un dels pintors que configuraren el que avui s’anomena com la Colònia Noucentista: artistes que van trobar a la Cerdanyola del Vallès dels anys 20 i 30 un lloc on descansar i crear. Personalitat indispensable en el Noucentisme, Espinal va ser un nexe de noms que van conformar la colònia d’artistes i com ara Viladomat, Cabot, Juventeny o Castanys. Espinal també va instal·lar a Cerdanyola el seu estudi, gràcies també a la figura de Jaume Mimó.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?