El MAC celebra el Dia de l’Alliberament LGTBIQ+

WhatsApp Image 2023-06-28 at 08.52.05

Com cada 28J, la mirada social del MAC porta activitats per commemorar el Dia de l’Orgull LGBTIQ+. La instal·lació ‘All Genders Allowed‘ s’inaugurarà avui 28 de juliol (19h).

El Museu d’Art de Cerdanyola col·labora des de fa anys amb la regidoria d’Igualtat i LGBTQ per integrar la perspectiva de gènere i el feminisme als programes del museu. Tot coincidint amb el 28 de juny, Dia Internacional per a l’Alliberament LGBTIQ+ proposa l’acció ‘Som qui som, som com som’ de la Xarxa de Museus d’Art i presentarà la instal·lació ‘All Genders Allowed‘ del col·lectiu Entremosaics. Totes dues mostres es podran visitar del 28 de juny al 31 d’agost.

‘Som qui som, som com som’, una mostra en clau LGTBIQ+ dispersa en el territori

La Xarxa de Museus d’Art de Catalunya (XMAC), formada per 24 equipaments museístics del país, s’adhereix a les reivindicacions del Dia Internacional per a l’Alliberament LGTBIQ+ amb una mostra dispersa que permet recórrer els museus en clau LGBTIQ+.

L’acció que proposa aquest any la XMAC, liderada pel MAC, parteix d’un comissariat en línia dels especialistes Pere Parramon i Laura Cornejo que permeten rellegir algunes de les obres que es troben a les col·leccions dels museus de la xarxa amb una mirada diferent, tot fent caure el vel que durant segles ha amagat una diversitat de ser, sentir-se i estimar, que ha existit sempre.

A partir d’obres pertanyents a les col·leccions de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, la mostra dispersa, realitzada a partir del comissariat en línia Som qui som, som com som, celebra la pluralitat en les formes d’estimar, de desitjar, de sentir-se i de pensar-se en les manifestacions estètiques.

A partir del 28 de juny el comissariat es podrà consultar a la web de la Xarxa de Museus d’Art. També s’editarà una petita publicació, en format de quadern de viatge, que permetrà localitzar les peces i animarà a recórrer els museus. Tanmateix, la Xarxa reivindica la visibilització de l’acció en el territori a partir de la senyalització, a les col·leccions permanents dels museus, de les peces que integren el discurs. Al Museu d’Art de Cerdanyola es podran veure 8 peces de les 55 que integren l’exposició dispersa, amb obres d’Smith, Togores, Rebull, Paco y Manolo, Mar C. Llop, Randomagus o Nazario, tot convertint el MAC en el museu que reflecteix una major diversitat d’identitats de tota Catalunya.

La selecció total inclou des d’escultures romanes a peces barroques d’Andreu Sala, Josep Tramulles o Fra Joaquim Juncosa. Entre els artistes històrics es poden trobar peces d’Ismael Smith, Santiago Costa, Pablo Gargallo, Lluís Uró, Antoni Caba, Josep de Togores, Manolo Hugué, Josep Aragay, Francisco Iturrino, Jacques-Émile Blanche, Apel·les Fenosa, Marià Pidelaserra, Rafael Sala, Marisa Roësset, Néstor, Benoît-Louis Henríquez, Joaquim Sunyer, Antoni Estruch Bros, Rossend Nobas, Julio Antonio, Josep Masana, Antoni Fabrés, Adolfo Wildt, Miquel Blay, i Rebull. I pel que fa a creadors contemporanis, s’han seleccionat obres d’Antoni Llena, Toni Torrell, Neus Buira, Joan Morey, Cabello/Carceller, Mar C. Llop, Paco y Manolo, Nazario, Saura-Torrente, Ettore Sottsass i BD Barcelona, Ignasi Esteve i Randomagus.

Instal·lació ‘All Genders Allowed’

El museu proposa una reflexió sobre els estereotips de gènere i les identitats no binàries a partir de la senyalització dels banys. A través d’Entremosaicos, col·lectiu artístic resident a Cerdanyola que reivindica el llenguatge de l’artesania, el MAC presenta l’acció All Genders Allowed, una col·lecció limitada a partir d’imatges clàssiques de màrtirs i sants reivindicant el paper que ha tingut el col·lectiu LGBTIQ+ en el repertori iconogràfic de l’església catòlica.

Entremosaics concentra la seva producció en mosaics venecians, artesania en vidre i materials reciclats. Cada mosaic és una peça artesanal única feta a mà, on es barregen fotogrames de pel·lícules antigues, dissenys propis i fotomuntatges amb el toc clàssic del vidre, l’or i el mosaic.

La instal·lació es podrà visitar des del dimecres 28 de juny, quan a les 19h es dugui a terme l’acte d’inauguració, i es podrà visitar fins al 31 d’agost.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?