El MAC celebra el 12è aniversari amb la seva aposta per una mirada social dels museus

La serenitat del MAC

Avui, 10 de setembre, el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) celebra el seu 12è aniversari. Enguany, es vol posar l’accent en una de les tasques que sovint queda més oculta, però que és una de les més importants que duen a terme els museus. Un museu es defineix per ser una institució que conserva, estudia i difon el patrimoni, però des dels seus orígens això s’ha fet amb una voluntat social. Sense els visitants, els museus no tindrien sentit, i tampoc haurien aparegut. Aquesta voluntat social s’ha entès tradicionalment en el marc dels programes d’activitats i d’educació, però ara aquesta mirada s’està fent de manera transversal i interseccional.

Referent a Catalunya

Amb els seus programes socials, el MAC ha esdevingut un referent a nivell de Catalunya de perspectiva d’accessibilitat, gènere, salut i innovació. El Museu d’Art de Cerdanyola, en aquest sentit, neix des del principi amb una gran vocació de museu social, i això s’ha anat configurant i consolidant en aquests 12 anys de vida.

Davant les restriccions i els tancaments provocats per la pandèmia, la cultura va ser declarada com a bé essencial. Per primer cop, es reconeixia de manera general i pública el benefici que qualsevol activitat cultural té per a totes les persones -des de l’estimulació intel·lectual a l’entreteniment i el gaudi, passant per la socialització i l’aprenentatge, o la salut i el benestar, el contacte amb la cultura permet configurar identitats, tant individuals com col·lectives.

Accessibilitat

Anualment es programen activitats per a diversos col·lectius que habitualment tenen dificultats d’accés als museus: persones amb discapacitats visuals o auditives, o amb discapacitats intel·lectuals, per les quals es dissenyen activitats adaptades. I és que el contacte amb la peça patrimonial permet que aquestes persones puguin sentir-se relligades a una cultura, un entorn i una societat que sovint els margina.

En el mateix sentit, al MAC també es realitzen tallers i visites de reminiscència a partir de la col·lecció amb persones d’edat avançada, afectades per Alzheimer o demència, una pràctica que té un benefici directe que té a veure amb l’objecte patrimonial com a activador de records.

Salut

Aquestes activitats enfocades a l’accessibilitat i al benestar ens porten a parlar dels programes de Salut. El 2019 es va constituir la Comissió de Museus i Salut, que, amb l’ajuda de l’Institut Català de la Salut  i de la Sub-direcció general de Promoció de la Salut, va posar en marxa un projecte pilot a tres museus de Catalunya, d’entre ells el MAC. Aquest projecte pretén treballar de manera conjunta amb els Centres d’Atenció Primària per tal de dissenyar conjuntament una acció que contribueixi a millorar la sensació de salut i benestar d’un grup seleccionat de persones del municipi amb un problema de salut concret, considerant-se aquesta acció part del seu tractament sanitari.

Aquesta prova pilot pretén posar la base de l’anomenada prescripció social: que activitats culturals o esportives puguin prescriure’s mèdicament com a part d’un tractament.

Amb la pandèmia, aquesta Comissió també ha creat el programa Recuperart, enfocat a la salut mental i emocional del personal sanitari que ha treballat en la primera línia de la pandèmia.

Educació

Durant la pandèmia el MAC ha continuat el seu vincle amb les escoles. Centres de Cerdanyola com el CEIP Xarau, el Serraparera o el Turó de Guiera han treballat en projectes vinculats al museu però des de l’aula: era ara el museu qui els visitava a ells.

Gèneres i Identitats

A partir de la col·laboració amb la Diputació de Barcelona i amb el grup de Gèneres i Identitats el museu ha esdevingut referent en una nova mirada als museus que integri la perspectiva de les diverses identitats sexuals i afectives. Les exposicions itinerants de “L’Home Nu” i “De l’Oblit a la Revolta. Deesses Invisibles” ha estat tota una declaració d’intencions amb una repercussió molt mediàtica.

Innovació i Recerca

El MAC també participa de la taula de Museus i Universitats de la Xarxa de Museus d’Art i s’involucra en diverses recerques, especialment de l’alumnat de la UAB que també té un referent per realitzar les seves pràctiques d’Art. Durant aquests anys s’han recolzat tesis doctorals sobre Memòria Democràtica i patrimoni artístic, modernisme, o bé d’altres pioneres en la mirada a l’art a partir de la ciència com la que va analitzar els vitralls a partir de la tecnologia del Sincrotró. El museu també ha esdevingut pioner en innovacions com programes pilot en conservació preventiva de les col·leccions o l’escaneig de les peces en 3D.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?