El MAC celebra 13 anys amb un programa social

La serenitat del MAC

El 10 de setembre, el Museu d’Art de Cerdanyola (MAC) celebra el seu 13è any de vida, poques setmanes després de que l’ICOM (Consell Internacional de Museus, dins l’ONU) hagi presentat la nova definició de “museu”, que posa l’accent en l’accessibilitat i la inclusió, es a dir, de treballar per a totes les persones i les necessitats de la societat.

«AMB ELS SEUS PROGRAMES SOCIALS, EL MAC HA ESDEVINGUT UN REFERENT A NIVELL DE CATALUNYA DE PERSPECTIVA D’ACCESSIBILITAT, GÈNERE, SALUT I INNOVACIÓ»

El MAC ho ve fent des del 2009, tot esdevenint un referent a nivell de Catalunya en temes com accessibilitat, gènere o salut, perspectives que es tornen a reflectir en aquesta programació quadrimestral.

CÒMIC I PATRIMONI DOCUMENTAL

El còmic pren una rellevància especial aquest quadrimestre amb la presència de l’Estudi Beaumont. Angel Beaumont és protagonista d’un episodi destacadíssim en la història artística de Cerdanyola, on es van adaptar multitud de còmics, sobretot japonesos, publicats entre els 60 i els 90 al nostre país. Noms populars com Mazinger Z, Heidi o Misha comencen a entrar al MAC gràcies a la generosa donació del fons Beaumont, un patrimoni documental que protagonitzarà una exposició per commemorar el Centenari del naixement de l’Angel Beaumont.

HISTÒRIA I ART

Amb una mirada transversal i interès ccional, tornen les activitats habituals de difusió: cada tercer diumenge de mes, la visita “Cerdanyola, del modernisme a l’art déco”, permet fer un recorregut per la col·lecció del MAC,  per tal de descobrir la història de Cerdanyola com a centre de producció artística, també industrial, per descobrir, entre d’altres coses, la bellesa i els monstres d’Ismael Smith, la modernitat clàssica de Josep de Togores, o els sons del paisatge de vidre de les Dames de Cerdanyola, punt culminant del vitrall modernista.

A més, també s’inclouen les exposicions temporals que hi hagi en curs en aquell moment.

Cal destacar la celebració del 50è aniversari de la mort de l’Ismael Smith, que s’homenatjarà conjuntament amb el MNAC i el Museu de l’Empordà amb la presentació del llibre “Les altures”, de Sebastià Portell, i el dipòsit de peces de l’artista que el Museu Nacional fa a Cerdanyola.

I pel que fa a l’Art Contemporani l’Associació de Galeries d’Art de Catalunya proposa dins la Setmana de l’Art, CONVIDATS & ANFITRIONS, a través del comissariat de la crítica Montse Frisach, un diàleg entre destacades obres de les galeries del país i la col·lecció del MAC.

PATRIMONI CERDANYOLENC: NATURA, INDÚSTRIA I MEMÒRIA

Ja des del juny, i de manera conjunta amb el Museu d’Història de Cerdanyola, el quart diumenge de cada mes es faran uns itineraris que connectaran Can Llopis i Ca n’Ortadó, dos jardins amb història vinculats a un temps en què Cerdanyola del Vallès va tenir una comunitat d’estiuejants important, i que esdevenen oasis verds dins l’entramat urbà.

A més, el MAC torna a participar a les Jornades Europees de Patrimoni (del 7 al 9 d’octubre, enguany reivindicant el patrimoni industrial a través d’un itinerari pel complex de l’Uralita.

PROGRAMES COMUNTIARIS: SALUT, GÈNERE, ACCESSIBILITAT I COOPERACIÓ

La programació comunitària cada cop és més transversal, però segueix trobant els seus espais concrets.

El programa de salut i benestar ve protagonitzat per les activitats que l’Associació d’Amics del MAC organitza cada últim diumenge de mes, on l’art ens permet vehicular experiències que milloren el benestar i la Salut. Fora de programació, cal esmentar també que es segueix oferint el projecte Recuperart (organitzat per l’ICS i el Departament de Cultura de la Generalitat), una visita al museu en clau de salut i benestar.

Pel que fa a l’accessibilitat, dins la programació s’oferirà, en motiu del Dia de les Persones amb Discapacitat, una visita sensorial pels jardins històrics de la ciutat. A partir d’aquesta cal destacar el projecte

«“Relats Compartits”, una relectura del museu per part de persones migrades a Cerdanyola experiència es podrà connectar amb el patrimoni de Cerdanyola a través dels cinc sentits»

Amb la Regidoria de Solidaritat i Cooperació es torna a organitzar la Tardor Solidària-Tots els Mons al MAC, un programa que segueix fomentant els valors de l’acollida, la solidaritat, la inclusió i les desigualtats a través dels llenguatges artístics. Entre xerrades, projeccions i obres teatrals, cal destacar el projecte “Relats Compartits”, un projecte de relectura del museu per part de persones migrades a Cerdanyola i que prendrà forma a través d’una exposició conduïda per Curro Claret, i que ha comptat amb la complicitat del Servei Local de Català, l’Escola d’Adults, el Servei de Primera Acollida i l’IPI Barcelona amb seu a Cerdanyola.

EN FAMÍLIA: TALLERS DE GRAVAT I ESTAMPACIÓ

I no menys important, també tornen els tallers familiars de cada segon diumenge de mes, aquest quadrimestre centrats en descobrir, de la mà d’especialistes, diferents tècniques d’estampació i gravat, com la serigrafia o la xilografia.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?