El IV Homenatge Popular als Maquis reivindica un memorial

fe4bbe81600a40063594e597e00eb05b

Els col·lectius Mai Més i Mala Herba han iniciat una campanya per “reivindicar un memorial a la ciutat de Cerdanyola per a Antoni Franquesa i totes les persones que van lluitar contra el feixisme i el règim franquista”. I per aquest motiu el IV Homenatge Popular als Maquis que tindrà lloc el cap de setmana del 13 i el 14 de juny vol anar més enllà: “S’enmmarca en la campanya per poder fer un memorial i que tinguin una placa a la ciutat”, explicava Àlex López, membre dels col·lectius organitzadors. Així, divendres 13 de juny tindrà lloc una xerrada al Casal Popular i Cultural Buirac (Torrent, 48) i el dia següent, diumenge 14, es farà la marxa per Collserola amb el punt de partida a la Biblioteca (9.30 hores). Les adhesions per realitzar un memorial a Franquesa es poden presentar a través del web www.maquiscerdanyola.wordpress.com.

LA HISTÒRIA
El 20 d’abril de 1950, Antoni Franquesa, juntament amb Josep Lluís Facerías i Cesar Saborit, van atracar el forn Sisquella per recaudar diners pel manteniment de la lluita, dels presos i les seves famílies. Segons la informació de l’època, en la fugida Franquesa va ser abatut, en circumstàncies que no han transcendit de forma oficial, per la Guàrdia Civil a Santa Maria de Montcada. A la presentació de l’homenatge l’historiador Albert Lázaro apuntava que “la versió d’aquesta història està adulterada”, ja que ell assegura que Franquesa va ser abatut per un guàrdia jurat i no per la Guàrdia Civil. Per la seva banda, Carme Franquesa Montells, neboda d’Antoni, manifestava que segons les explicacions familiars l’únic que sabien del seu tiet és que “havia desaparegut i que el va matar la Guàrdia Civil a Montcada i Reixac”, però que encara avui no saben “on està enterrat”.

Per la seva banda, Maribel Rodríguez, militant de Compromís per Cerdanyola, mostrava el “suport explícit” del seu partit a la iniciativa: “Cal airejar aquest altre fil conductor de la rebel·lia”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?