El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu vendre més d’1,8 milions de coques

abbce1a53d0691c5315bde73acfc67cc

Enguany la revetlla de Sant Joan coincidirà amb el final de l’estat d’alerta sanitària pel Covid-19, fet que fa preveure una bona campanya als pastissers catalans . El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que amb aquestes circumstàncies es produirà un lleu increment (d’entre un 1% i un 3%) en les vendes de les tradicionals coques de Sant Joan. Se superarien, doncs, els 1,8 milions d’unitats venudes a tota Catalunya l’any passat. La limitació de revetlles amb grans aforaments farà, a més, que les celebracions siguin més familiars o en grups més reduïts, que solen apostar més per la qualitat de les pastisseries artesanes davant de les coques industrials.  “Les pastisseries artesanes hem estat al peu del canó durant tot aquest episodi, estant al costat dels nostres clients en moments difícils. Ara és un moment per tornar a una certa normalitat, sentir-se optimista i celebrar una data tant nostra com és Sant Joan”, explica Elies Miró, president del Gremi.

Preus i tipus de coca

La coca de crema, la de llardons de full i la de brioix amb fruites i pinyons són, en aquest ordre, el “top 3” de les coques que més es vendran aquesta revetlla de Sant Joan.  El preu d’aquest dolç tradicional varia en funció de la mida i el pes però es mantindrà en la línia del de l’any passat, amb preus entre els 16€ i 35€. Això malgrat l’increment del preu del pinyó, que ja arriba als 70€/kg, i que la majoria de pastisseries artesanes assumeixen reduint els seus marges i mantenint la quantitat i qualitat del pinyó, que és nacional, de procedències com el Montseny. En les coques industrials s’acostuma a utilitzar menys pinyó i procedent de la Xina.

Un dels punts que el Gremi recorda és l’elaboració que requereix una coca artesanal, que seguint la recepta tradicional, es prepara amb un màxim de 24 hores d’antelació, i per tant estan fetes el mateix dia. Els ingredients que no poden faltar són el pinyó del país, ous frescos i llet fresca per fer la crema i la mantega extra. Les fermentacions són lentes i poden durar fins a 3 hores, el que comporta una dedicació total d’unes 6 hores per cada peça. Per tant, es tracta d’un treball que, encara avui dia, els pastissers agremiats realitzen de forma artesana amb ingredients de qualitat i sense els additius presents en les coques industrials. El president del Gremi de Pastisseria, el pastisser Elies Miró, alerta de que “les coques dels supermercats contenen més conservants, colorants i sucres, que ajuden a que puguin estar més dies a la venda”.
     
Segles de tradició

Sense un origen definit, la tradició de la coca de Sant Joan obeeix a ritus solars pagans, que s’han conservat durant segles, en una nit on el sol és l’amfitrió de la nit. Aquesta simbologia és la que explica l’arrodoniment primitiu i originari de la coca, un cercle perfecte amb un forat al mig que emulava la a l’astre rei.  En un primer moment, l’ingredient bàsic era la pasta de pa adobada amb oli, ous i sucre, una massa cuita i amb pinyons com a ornament essencial. Amb l’aparició dels mestres pastissers, les formes van anar variant fins a arribar a l’actual i es van introduir nous ingredients com a ara la cirera, el poncem i tota mena de fruites confitades. La tradició d’aquest dolç s’arrela al llevant mediterrani on actualment continua molt present com a reina indiscutible de les taules durant la nit més curta de l’any.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76Últimes notíciesNewsletterNecessites ajuda?