
El proper 8 de novembre (19’30 hores, a l’envelat de la plaça Sant Ramon) es presentarà ‘Més Coses de Cerdanyola’, el llibre pòstum d’Albert Lázaro. Aquest llibre, que el cronista i activista cerdanyolenc tenia gairebé enllestit, ha estat finalitzat pel GREC a petició de la família Lázaro. Més concretament, per una comissió de membres de l’entitat, encapçalada per Isidre Grau, de la qual també formaven part Andreu Salillas (el degà de la premsa local de Cerdanyola, amb mig segle de trajectòria informativa a les seves esquenes) i Juan Antonio Hidalgo. El disseny ha estat a càrrec de Ramon Sauló i l’edició ha tingut el suport de l’Ajuntament de Cerdanyola.
El volum recull i amplia una sèrie d’articles periodístics que Lázaro va publicar fa dues dècades al ‘Diari de Cerdanyola’ i consisteix en tot un seguit de trajectes o passejades pels carrers de Cerdanyola, durant els quals l’autor ens mostra el que ara hi ha i el que ell veia quan era jove… o el que va trobar remenant i analitzant papers antics. En realitat, es tracta d’un exercici que diversos historiadors o cronistes de la ciutat ja havien fet anteriorment en diverses ocasions. Entre d’ells, el mateix Isidre Grau o l’historiador Miquel Sánchez ja van publicar, en el seu dia, treballs similars. Aquest llibre, doncs, complementa els anteriors. En total, son gairebé 200 punts de la ciutat els que Lázaro va analitzar des d’aquest punt de vista. Cal afegir que un altre dels estudiosos del passat de la ciutat que va fer en el seu moment un exercici similar va ser Jaume Mimó, mestre de Lázaro en aquesta mena de tasques, qui en el seu dia va publicar el llibre “Coses de Cerdanyola”. El títol del volum que es presenta el dia 8 es, de fet, una picada d’ull a aquella primera edició, avui ja històrica.
60 minuts de cinema històric de Cerdanyola
Just abans de la presentació del llibre, el GREC farà la segona “Projecció de Cinema Històric de Cerdanyola”, on mostrarà algunes de les pel.lícules o cintes de vídeo que ha recuperat durant els darrers mesos i que custodia de forma transitòria fins a que puguin ser dipositades al futur Arxiu Històric de la Ciutat. Entre d’altres, es podran veure mostres de les pel.lícules rodades a Cerdanyola fa gairebé un segle per la Família Recolons, una pel.lícula amb la primera Festa de Sant Martí, rodada per Carles Padró-Solanet i Grau i altres materials cedits per les productores locals Crators Produccions i La Llucana. El passi es completará amb diversos vídeoclips musicals “100 % Cerdanyolencs” i dos vídeos en homenatge a Albert Lázaro i Josep Prat (fundador de “Marinada”, que es va deixar fa pocs dies). La durada total d’aquesta sessió cinematogràfica és de 60 minuts.