El GREC fa balanç dels seus tres primers anys d’activitat

PresentacioLlibreLazaro

El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) ha arribat als tres anys d’activitat aquest mes. El fruit d’aquests tres anys de feina son un total de gairebé 6.000 documents històrics de la ciutat recuperats i que ja estan a l’abast de tothom interessat en consultar-los mitjançant l’arxiu online disponible a la seva pàgina web (www.cerdanyolagrec.cat). Entre aquests documents hi ha 4.800 son fotografies i documents històrics i més de 800 llibres, diaris i revistes íntegres i íntegrament disponibles online. Aquests últims (els llibres i revistes) son, de fet, fruit de la tasca feta prèviament pels custodis de l’Arxiu de Josep Maria Cortada (Xane), que ara s’ha integrat als fons documentals de l’entitat.
D’altra banda, recentment l’entitat ha començat també a penjar a YouTube vídeos també relacionats amb la història de la ciutat ciutat. En aquests moments, ja hi ha més de 40 vídeos disponibles, i està previst incrementar aquest número durant les properes setmanes.
2020, un any intens
Malgrat les dificultats del passat any, els responsables del GREC fan una valoració positiva del mateix. Van haver de modificar radicalment la fulla de ruta que s’havien marcat, degut a la pandèmia derivada del COVID19. Així, si inicialment havien previst un 2020 amb dos o tres exposicions físiques dels materials recuperats -i molt especialment del Fons de l’Arxiu Mimó- finalment han hagut de centrar-se en activitats online. En aquest sentit, destaquen especialment l’exposició virtual sobre les Festes Majors de Cerdanyola que van organitzar durant el Roser de Maig, la recuperació de les que possiblement siguin les primeres imatges en vídeo filmades a Cerdanyola pel legendari humorista Valentí Castanys, que van presentar, també online, conjuntament amb el Museu d’Art de Cerdanyola, i l’edició del seu primer llibre “57 cartells de Cerdanyola” d’Albert Lázaro. També destaquen especialment -encara que aquesta feina no sigui tant visible- les múltiples reunions de treball realitzades amb representants de l’Ajuntament per explorar les millors vies per assegurar la conservació i difusió del material recuperat.
Principals projectes per a l’any 2021
L’any 2021 l’entitat seguirà centrant la seva activitat, sobre tot, en el món online. Com a principals objectius per aquest exercici destaquen la millora del seu arxiu online (amb una millor catalogació dels documents), la publicació dels materials que encara no estan disponibles i la captació d’un elevat volum de donacions de material responent a les ofertes que han tingut durant els darrers mesos. “Alguns d’ells, molt importants tant pel volum dels documents com per la seva antiguitat, que en algun cas és ja de més de dos-cents anys”. També han començat a treballar en la digitalització de l’arxiu del ‘Cerdanyola Al Dia’. Finalment, si és possible, voldrien editar -després de l’estiu- una o dos monografies més sobre temes locals.
També estan ja a punt de finalitzar un treball sobre la història del ball de gitanes a Cerdanyola, que van posar en marxa com a resposta a una demanda rebuda per part d’una entitat cultural que recull la història del ball de gitanes a tot Catalunya.
Necessitat de que Cerdanyola disposi d’un Arxiu Històric
Destaquen especialment la seva voluntat d’ajudar per aconseguir que, finalment, Cerdanyola disposi d’un Arxiu Històric, dotat de tots els recursos necessaris per garantir la preservació del patrimoni documental de la ciutat. En aquest sentit, i de forma complementària, han començat també a treballar amb l’Ajuntament per explorar la possibilitat d’establir un conveni de col.laboració amb la UAB que fes possible que estudiants de la Universitat fessin part de les seves pràctiques acadèmiques catalogant els materials recuperats, com a pas previ a la seva cessió definitiva a un futur Arxiu Històric de Cerdanyola, quan la ciutat finalment disposi d’un equipament d’aquestes característiques.
Dinamització dels espais expositius de Ca N’Ortadó
Finalment, i com a gran novetat per aquest any, destaquen l’acord a que han arribat amb l’Ajuntament per poder dinamitzar -encara que sigui de forma provisional, mentre no comencin les obres d’acondicionament previstes a l’edifici- alguns dels espais de Ca N’Ortadó (antic Museu de Cerdanyola, a la Plaça Sant Ramon). Una tasca que es posarà en marxa tant aviat com la situació sanitària ho faci possible. “En tot cas”, apunten des del GREC, “ens fa molta il.lussió poder contribuïr a que les portes de Ca N’Ortadó es tornin a obrir al públic, i poder treballar en aquest espai tant emblemàtic, encara que sigui de forma provissional”.
Durant el primer trimestre d’aquest any, l’entitat té previst dur a terme, com ha fet cada any, un acte de valoració de la tasca feta des de la seva creació, encara que, aquesta vegada, l’acte es farà de forma online.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?