
En un ple extraordinari que tindrà lloc demà dijous, el govern municipal vol aprovar unes ordenances fiscals que proposen pujar 13’25 euros el rebut mitjà de l’Impost de Béns Immobles (IBI). L’augment de la pressió fiscal està motivada, segons ha explicat l’executiu, per l’increment del preu dels subministraments, del cost de les despeses, de l’actualització de contractes i de les despeses de personal.
“Ara, consolidada una tendència clara de com hem de respondre els Ajuntaments a les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, presentem proposta d’ordenances fiscals i pressupost per seguir millorant Cerdanyola i per continuar mantenint la qualitat dels serveis públics i apostar per les inversions necessàries perquè tothom pugui viure bé al nostre municipi”, remarcava el portaveu del govern, David González. “En aquests quatre últims anys no s’ha augmentat la pressió fiscal, però les conseqüències de la guerra d’Ucraïna i l’actualització dels contractes han fet que hagi crescut el pressupost de despesa i hem hagut de buscar fonts de finançament”, explicava el regidor de Serveis Econòmics. Així, el govern municipal assegura que té “la responsabilitat de continuar oferint serveis públics de qualitat” i proposa incrementar els ingressos per la via de la recaptació amb una proposta “justa i acurada” que té en compte l’entorn fiscal de la ciutats veïnes i similars al municipi. “Cerdanyola se situa com el 13è municipi de la comarca pel que fa a import del rebut de l’IBI i el 138è de Catalunya”, assegurava Sánchez. Amb l’augment de 13’25 euros en el rebut mitjà –a Cerdanyola el pagament de l’IBI es fracciona en quatre rebuts-la quota anual mitjana passarà de 454 a 507 euros i permetrà recaptar dos milions d’euros més. Des del govern municipal, es defensa que la previsió de despesa dels subministraments al 2024 s’incrementa un 82%, el que suposa 1’9 milions més de despesa. “Pràcticament podem dir que l’augment de l’Ibi, que suposarà ingressar uns dos milions d’euros més, servirà per pagar aquest increment de les despeses bàsiques de l’Ajuntament”, indicava el regidor. A més, l’actualització del contracte de neteja preveu per al 2024 un increment en la despesa de més d’un milió d’euros. Les despeses de personal i les financeres també es veuran incrementades al 2024 en un 8% -dos milions d’euros més- i un 167,56% respectivament.
Per últim, l’augment del tipus aplicat a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) preveu uns ingressos superiors de les previsions inicials del 2023 amb un total de 2.070.000 euros.
Una proposta de pressupost de 72 milions d’euros
D’altra banda, en la sessió ordinària del 26 d’octubre el govern municipal presentarà per a la seva aprovació inicial un pressupost de 72 milions d’euros, unes xifres que impliquen un creixement de l’11’65% respecte la liquidació de l’exercici 2022.
La proposta de pressupost de l’Ajuntament per al 2024 és “progressista”, segons Sánchez, perquè “atén les persones i l’espai públic”. En aquest sentit, Sánchez remarcava que s’avança en cohesió social amb 4’3 milions d’euros en polítiques socials, 1’6 milions per potenciar l’activitat econòmica local i 14 milions en recollida de residus i neteja viària.
“El pressupost s’ha adaptat a l’organigrama de l’Ajuntament que es divideix en quatre àmbits”, apuntava el regidor de Serveis Econòmics. Així, com a novetat, es destina una partida amb una dotació de 20.000 euros a Innovació, agenda urbana i agenda 2030. A més, experimenten un augment les partides destonades a implantació de la transformació digital (+46.10 euros), gent gran (+88.000), Cultura (+431.159 euros), Acció Social (+525.736), Educació (+935.464 euros), Esports (+675.886 euros), Infància i Joventut (+165.870 euros), Espai Públic i Serveis Urbans (+1.709.572 euros), Benestar animal i salut pública (+99.124 euros), Seguretat Ciutadana (+172.179 euros), Medi ambient i transició energètica (+76.239 euros), Promoció Econòmica, mercats, empresa i ocupació (+407.942 euros) i Memòria Democràtica, Museus i Arxiu (+68.458 euros).
Les principals inversions
La proposta del govern municipal incorpora inversions per un total de 17.228.301 euros. Es finançaran amb préstecs per un valor total de 2’5 milions, els projectes de reurbanització de l’avinguda Catalunya i Primavera, la zona del Turó i Montflorit i l’àmbit del carrer Frederic Puig i Cardoner per poder fer les rampes del pont de la Farigola (375.000 euros), les obres de millora de clavegueram (1.378.150 euros) i les millores dels equipaments municipals (472.469 euros) com ara la construcció de la pista exterior, coberta, grada i vestidors del PEM Guiera, intervencions als Centres Cívics i del nou Auditori-Aula Polivalent.
Entre les inversions que es finançaran a través dels romanents de tresoreria i que poden ascendir a més de 12 milions destaquen el Complex Esportiu ZEM Riu Sec (4.241.760 euros), obres a l’espai públic (1 milió d’euros), la instal·lació d’energies renovables (450.000 euros) o la intervenció al Museu d’Art de Cerdanyola (650.000 euros).
El pressupost també preveu inversions finançades per la Diputació de Barcelona com són la urbanització d’espais exteriors del CEM Can Xarau (un milió d’euros) i la millora en l’enllumenat públic (500.000 euros) i parcs infantils (500.000 euros).
Escolta activa
El ple ordinari d’octubre –que tindrà lloc dijous vinent- votarà l’aprovació inicial del pressupost, una proposta que s’ha compartit amb l’oposició, explicava González. “Estem en un procés d’escolta activa a l’espera de rebre alguna contraproposta que pugui millorar la proposta”, anunciava el portaveu del govern.