El govern català assegura que els col·legis i les meses electorals seran espais segurs el 14-F

eleccionsmesa

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha traslladat a la taula de partits la feina que el Departament que encapçala, juntament amb el de Salut, estan fent per adaptar les eleccions del 14 de febrer al context de la pandèmia de la COVID-19. “Garantim que els col·legis i les meses electorals seran espais segurs”, ha afirmat Solé en una roda de premsa des del Parlament, acompanyat del secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol. El conseller ha insistit que, malgrat que “mobilitzar 5,5 milions de persones el 14-F no és l’escenari més favorable”, el Govern “treballa i està treballant per garantir que, siguin quan siguin, es puguin fer amb tota seguretat”. En aquest sentit, Solé ha confirmat que als membres de les meses se’ls oferirà la possibilitat de fer-se un test d’antígens i també se’ls proveirà d’EPIs durant la jornada electoral, especialment durant la franja horària recomanada per a aquelles persones aïllades o en quarantena per la COVID-19.

“És pertinent augmentar el grau de protecció als membres de les meses”, ha valorat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, que ha concretat que s’ha canviat la mascareta quirúrgica inicialment prevista per una mascareta FFP2, que ofereix una protecció superior. A més, per a la franja de 19 h a 20 h, aquesta mascareta es complementarà amb una bata, una pantalla facial i guants, una protecció “homologable” a la que duu el personal sanitari, segons Ramentol. Per a la posada i retirada de les EPIs s’oferirà una formació específica als membres de les meses i, especialment, a la figura del responsable sanitari del col·legi. Ramentol també ha detallat la possibilitat que s’oferirà als titulars i als primers suplents de les meses de fer-se un test d’antígens, una opció que suposarà 60.000 testos addicionals. El secretari general ha explicat que Salut es posarà en contacte amb aquestes persones oferint el test d’antígens els dies previs al 14-F, que es realitzaria al CAP corresponent.

Per últim, no s’ha considerat assumible la vacunació dels membres de les meses per dos motius: la impossibilitat d’assegurar la seva immunitat abans del dia 14 i el fet que, com ha lamentat Ramentol, Catalunya prevegi esgotar aquesta setmana totes les dosis fins ara arribades. “Aquesta setmana haurem rebut 40.000 dosis menys que les compromeses pel Ministeri de Sanitat i això impacta en el desplegament de la vacunació”, ha dit.

Prioritat dels actes telemàtics

Sobre la campanya electoral, a la reunió de la taula de partits s’ha acordat que es prioritzaran els actes telemàtics, per tal de trobar l’equilibri entre el dret a la salut i el dret a la participació política, “drets fonamentals”, segons ha subratllat el conseller Solé. Els grups parlamentaris presents a la reunió telemàtica s’han compromès a donar compliment a tots els protocols aprovats pel Procicat i consensuats, fa unes setmanes, durant una trobada de la mateixa taula de partits, i també a adequar tots els actes a les mesures i restriccions vigents determinades pel Procicat.

Més bestreta per als ajuntaments

Davant del neguit expressat per alguns municipis davant dels costos addicionals de la celebració de les eleccions enmig de la pandèmia, el conseller Bernat Solé ha anunciat un acord del Govern per augmentar la bestreta dels ajuntaments un 10%, aproximadament 360.000 euros, per cobrir despeses relacionades amb les mesures de seguretat per la COVID-19 als col·legis electorals. Fins ara, els ajuntaments disposaven d’una bestreta de 4,1 milions d’euros. Solé ha agraït “l’esforç” dels món municipal per garantir col·legis segurs i meses electorals segures.

El conseller també s’ha referit a la “incertesa que depara la indecisió” del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que encara ha d’emetre una sentència ferma sobre l’ajornament o el manteniment de les eleccions el proper 14 de febrer. Davant la immediatesa de la jornada, Solé ha afirmat que s’estan abordant “tots aquells elements que vagin en la línia de crear certeses per a la ciutadania i d’adoptar totes les mesures per poder celebrar les eleccions amb garanties”.

L’Ajuntament de Cerdanyola contractarà 37 persones en atur per treballar com a informadores el 14F

L’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès contractarà 37 persones en atur per actuar com a informadores als comicis del 14F. Es tracta d’una tasca del procés electoral on no és imprescindible la presència d’un treballador/a de l’administració pública. Seran tasques d’informació i revisió de compliment de les mesures COVID-19 (18 persones)  i responsables dels centres de votació i de la seguretat sanitària (19 persones) amb la finalitat de que puguin atendre les peticions d’informació que la ciutadania faci.

Les persones que optin a aquesta convocatòria hauran de tenir com a mínim el graduat escolar. Per optar-hi hauran d’apuntar-se al Servei Municipal d’Ocupació, situat a la Masia de Can Serraperera, fins al 4 de febrer.

Les persones interessades caldrà que estiguin inscrites a la borsa de treball del Servei Municipal d’Ocupació (Tel. 93 594 70 50) o bé com a demandants d’ocupació a l’OTG de Cerdanyola del Vallès. En el cas de que hi hagi més candidats/es que llocs, la selecció d’informadores i informadors es farà en un sorteig obert en què participaran totes les persones interessades que reuneixin les condicions per ser contractades.

“La voluntat del govern municipal és continuar amb aquest procediment, que es va iniciar al 2019, perquè sigui l’habitual  en totes les eleccions futures”, assegura el consistori en un comunicat.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?