El futur del PEM Guiera encara està en l’aire

24d767ce6c156eb07b1fc26c266211f5

Quan queden dos mesos per al final de la intervenció municipal del PEM Guiera, el futur de l’equipament continua ocupant el primer lloc del debat polític. Malgrat que el govern local assegura que té “la decidida voluntat del govern municipal per garantir la continuació del servei que ofereix el PEM Guiera a la ciutadania i la continuïtat dels llocs de treball al complex esportiu”, encara no hi ha una solució a la taula.  En l’últim ple es va aprovar incoar expedient sancionador a la Federació Catalana d’Handbol (FCH), concessionària del PEM Guiera, per haver incomplert diverses obligacions contractuals en el gestió de l’equipament.

QUINS SÓN ELS PRESUMPTES INCOMPLIMENTS?

Els incompliments per part de la FCH són greus i un de molt greu (veure columna de la dreta), destacava el regidor de Contractació i Compres, Íñigo Enterria, que apuntava l’expedient tot just ara s’incoa i les multes les proposarà la secretària.

Fets que s’imputen a la FCH per presumptes incompliments que  motiven incoar expedient sancionador:
– Impagament de les factures per la prestació del servei de subministrament d’energia elèctrica i gas a les instal·lacions del PEM Guiera.

-Manca d’autorització prèvia per a la formalització de la modificació de dos préstecs hipotecaris garantits amb la concessió.

-Manca de dedicació del 10% dels beneficis d’explotació a la promoció de la pràctica esportiva de les entitats de Cerdanyola del Vallès.

-Incorrecta comptabilització de les despeses que afecta al resultat d’explotació de la concessió.

-Excedir el límit màxim previst al contracte per  concertar hipoteques sobre la concessió.

-Realitzar actuacions que provoquen la intervenció del servei.

-Manca de conservació i manteniment de béns i instal·lacions adscrits a la concessió.

L’informe de control financer de la concessió elaborat en data 21-10-2013 per Faura-Casas Auditors i Consultors assegura que el resultat total de l’explotació de la concessió en l’exercici 2012, si s’hagués considerat l’efecte potencial de les diverses incidències identificades en aquest informe, hauria estat positiu en 22.026,46 euros en lloc dels 146.336,08 euros negatius presentats pel concessionari.

Durant el ple també es va donar compte de l’informe de la intervenció tècnica del contracte de concessió de la construcció i explotació del Parc Esportiu Guiera amb data del 18 d’abril. El document exposa que després de la intervenció de l’equipament el 4 d’agost del 2014 -després que la FCH comuniqués que no podia seguir oferint el servei-, el pressupost gestionat és d’1,5 milions d’euros i una despesa d’1,3 milions, amb un balanç positiu i uns 2.700 socis. “Tot i les dificultats la percepció del govern és que l’equipament és viable”, avançava el regidor de Serveis Econòmics, Dani Mallén. El regidor del PP, Rosendo Calet, va qualificar l’informe d’Intervenció d’excel·lent, però apuntava que “no és real” perquè no té en compte la càrrega financera de deute contret il·legalment per la FCH ni els ajustaments salarials a l’alça. “S’ha d’intentar per tots els mitjans mantenir el servei, però ja es va fer amb un altre equipament esportiu i ara és una biblioteca”, recordava Calet en referència al cas Altis. “La prioritat és mantenir el servei, però sempre complint la llei”, responia Enterría. El regidor popular assegura que “el problema és que la FCH ha enganyat al govern quan al final de l’anterior mandat s’estava a punt d’arribar a un acord molt satisfactori per a aquest Ajuntament”. Tant el PP com Ciutadans van mostrar els seus dubtes per les despeses que poden generar les inversions immediates que necessita l’equipament i per les quantitats que es subrogaran dels préstecs contrets per la Federació. Els dos mateixos grups també van preguntar què passaria el 4 d’agost amb l’equipament i van assegurar que “el govern de nou va tard”. Per part d’ICV, es creu que és una equivocació que s’opti per la via de la sanció perquè “complica la situació i el diàleg”. Per part del govern, Mallén aclaria a l’oposició que les responsabilitats econòmiques que se’n derivin es faran amb recursos propis de l’Ajuntament intentant que siguin les mínimes possibles. “Volem la millor solució per a la ciutat i els contribuents. Aquest govern ha acordat defensar els interessos de la ciutat peti qui peti”, assegurava el regidor, que demanava a tots els partits polítics la seva implicació en una situació greu: “Primer resolguem els problemes i després ja passarem comptes”. Finalment, el regidor d’Esports, Josep Grau, va anunciar que aquesta setmana es convocaria la comissió de seguiment de la concessió. “Allà entrarem en profunditat en totes les preguntes que ara es plantegen”, avançava.

REUNIÓ ENTRE EL GOVERN MUNICIPAL I LA PLANTILLA DEL PEM GUIERA

Amb l’objectiu de donar resposta a les inquietuds de les treballadors del complex esportiu municipal, representants del govern local es van reunir ahir divendres amb la plantilla del PEM Guiera, actualment formada per 47 persones. La FCH va comunicar formalment fa 15 dies que no volia continuar amb la gestió de l’equipament i davant aquest anunci, el govern va decidir convocar la reunió amb els treballadors per explicar la situació i la nostra línia de treball, assegura Grau. El regidor d’Esports apunta que “probablement” el tema s’hauria d’haver resolt fa dos anys, però la realitat és que ara “estem a dos mesos vista del final de la intervenció i estem treballant en la continuïtat de la instal·lació i dels treballadors”. El govern local treballa per garantir el servei, però encara no ho pot confirmar: “La seguretat que el dia 5 funcionarà el servei no la tenim actualment, però estem treballant perquè així sigui perquè tot estarà subjecte al propi mercat. Si fem licitació i queda deserta haurem d’estudiar altres escenaris”, anuncia Grau.

Per als treballadors, la valoració de la reunió no és positiva. “L’únic que hem vist és cinisme i un discurs polític buit, tenim una sensació d’indefensió”, destaca una representant del comitè d’empresa, Clara Rivero. Els treballadors creuen que el missatge del govern local ha estat clar: “Si abans del 4 d’agost no han trobat una empresa concessionària ens han dit que anem a l’atur, perquè en el cas que l’Ajuntament assumís la gestió no ens pot subrogar directament”, assegura Rivero, que explica que  els representants del govern local els han comunicat que si es dóna aquest cas estan estudiant “obrir una borsa de treball” a la qual els treballadors podrien inscriure’s. “Creiem que l’Ajuntament ha tingut dos anys per lligar caps i no fer perillar ara els llocs de treball”, valoren des del comitè d’empresa.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?