
La regidora de Contractació, Contxi Haro, assegura que l’obertura de les piscines a l’estiu està garantida
L’any polític es tancava a Cerdanyola la setmana passada amb un dels grans temes sobre la taula. El govern anunciava als regidors durant el ple de desembre la pèrdua d’eficàcia de la modificació del contracte de gestió de la Zona Esportiva Municipal (ZEM) del Bosc Tancat realitzada al 2014. L’acord entre el consistori i l’empresa concessionària -Sport Natura Rural- implicava que l’empresa assumís actuacions no previstes en la concessió inicial a canvi d’una compensació en el cànon anual i de la presentació d’un pla de viabilitat. “Només estem donant compliment a un contracte, el concessionari no ha realitzat totes les obres reclamades ni ha presentat el pla de viabilitat. I ara l’Ajuntament ens veu obligat a reclamar el cànon i la fiança dipositada al fer l’adjudicació del contracte”, avançava Haro, que remarcava es tracta d’unes “instal·lacions magnífiques que són perfectament viables amb una bona licitació”.
ERC I PP: “ÉS LA CRÒNICA D’UN DESASTRE ANUNCIAT”
“Manquen respostes polítiques i així només escanyem al licitador d’un servei deficitari econòmicament”, criticava Maria Reina (ICV-EUIA). L’acció del govern també generava dubtes al PDECAT: “No sé si aquesta és la millor solució per salvar la concessió”. Per part del PP, Buenaño recordava que el seu partit ja defensava al 2013 que el servei era deficitari i preguntava si la proposta d’ICV/EUiA era condonar el deute a una empresa privada i si les piscines podran obrir a l’estiu. “En cap cas les piscines no s’obriran a l’estiu”, responia contundent Haro. Els republicans es mostraven “completament d’acord” amb Buenaño i definien la situació com a “crònica d’un desastre anunciat”. En aquest sentit, Dani Mallén remarcava que ERC continua apostant per “reformular el contracte i aconseguir un concessionari amb solvència econòmica”. El republicà també era crític amb el posicionament de Reina: “La diferència entre vostè i jo és que jo mai vindré a un plenari a que s’ajudi a una empresa privada amb diners públics”.
S’APROVEN INICIALMENT ELS PROTOCOLS D’ASSETJAMENT SEXUAL I PSICOLÒGIC DEL CONSISTORI
Amb els vots en contra d’ERC i les abstencions de Cs i PP es van aprovar inicialment els dos protocols d’assetjament sexual i psicològic destinats a la plantilla del consistori. La majoria de grups municipals van anunciar que presentarien al·legacions i malgrat mostrar-se d’acord en el text van criticar l’aparició d’informes desfavorables a últim moment. A més, Reina posava sobre la taula la importància de dotar de pressupost els protocols.
LA POLÈMICA PER LES PANCARTES I BANDERES ARRIBA DE NOU AL PLENILLO
Abans de la sessió plenària, l’audiència ciutadana tornava a estar protagonitzada pel debat sobre les banderes i les pancartes del balcó del consistori. Després de les eleccions del 21-D el govern va tornar a col·locar a la balconada de l’Ajuntament la pancarta que reclama la ‘Llibertat dels presos polítics’. “Hi ha molta gent de Cerdanyola que no estem d’acord amb l’actual pancarta i considerem que haurien de retirar-la”, demanava un veí a l’alcalde Carles Escolà. “Col·locar la pancarta no és una decisió meva, és la voluntat de la majoria del plenari que va aprovar la moció”, responia el batlle. Una opinió compartida per Marc Costa (PDeCAT): “Es tracta d’una moció aprovada per la majoria del plenari de Cerdanyola, si vostè vol proposar que es pengi una altra pancarta al balcó, demani a un grup municipal que ho defensi, ho debatrem i allò que surti de la votació és el que farem”. L’anomenat bloc constitucionalista -PSC, PP i C’S- defensava que el balcó del consistori no hauria de transmetre missatges polítics. “En aquest edifici només hi hauria d’haver les quatre banderes (Cerdanyola, Catalunya, Espanya i Europa) i cap pancarta partidista perquè no representaria la pluralitat”, assegurava Buenaño (PP). “Això no va de majories, sinó de respecte a les institucions que són de tots”, defensava Pau Ortolà. “Si som d’ordre ho hem de ser sempre, l’objectiu de la pancarta no és humiliar a ningú, només dóna veu a una reivindicació que té majoria al plenari”, rebatia Mallén (ERC). Malgrat considerar “exagerada” la mesura cautelar de posar els líders polítics a la presó, els socialistes no creuen que s’hagi de posar una pancarta al balcó. “El meu partit ha governat durant el 88% dels anys durant la democràcia a Cerdanyola i mai hem posat pancartes al balcó, malgrat comptar amb majoria absoluta”, apuntava Víctor Francos, que anunciava que el PSC presentarà al ple de gener una moció “perquè l’Ajuntament de Cerdanyola no pengi cap pancarta política” al balcó del consistori.
D’altra banda, l’altre gran tema protagonista del plenillo ciutadà va ser el crematori. La plataforma ‘Cerdanyola diu no al crematori’ anunciava el suport que ha rebut per part de l’associació d’empreses del PTV i que el en els últims 9 anys el cementiri municipal ha recaptat quasi 700.000 euros en concepte de taxes. “Només se’ns ha informat que al 2010 es van gastar 44.947 euros en la construcció d’un ossari. En què es van invertir la resta de diners?”, preguntava un dels representants de la plataforma”. El regidor d’Urbanisme, Ivan González, anunciava que la taula de treball es tornarà a convocar una vegada rebin un informe ambiental sobre el crematori que el govern municipal ha demanat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Un anunci que va despertar les crítiques de Francos (PSC): “Si hi havia dubtes sobre el crematori perquè el govern ha trigat dos anys en demanar aquest estudi?”. El govern assegurava que malgrat que ara ha encarregat l’estudi “no és cert que no s’hagi fet res en dos anys”. – NF