El Festival Empíric s’inaugurarà al sincrotró Alba aquest dissabte

fotos juntes

El sincrotró Alba serà l‘especial escenari on Cerdanyola aixecarà el teló de l’Empíric, un festival únic per connectar literatura i ciència que celebrarà la seva primera edició del 12 al 20 de novembre. La proposta compta amb una vintena d’activitats a diferents espais de la ciutat com la UAB, la Biblioteca Central de Cerdanyola, el Centre d’Educació Ambiental Can Coll, el Parc del Turonet i el Museu d’Art de Cerdanyola, el Parc Tecnològic del Vallès i el Sincrotró Alba.

Un laboratori de llum

ALBA és el nom del laboratori de llum de cincrotró que es posa en funcionament a Cerdanyola al 2010, convertint-se en  el primer equipament d’aquestes característiques que es construeix al sud-oest d’Europa. Aquesta font d’última generació funciona com un microscopi gegantí que ajuda a descobrir els secrets d’àtoms i molècules i permet la investigació avançada en un ampli ventall de disciplines científiques com la física, la química, la ciència de materials, les ciències de la vida o la medicina. La part central és un edifici de formigó i vidre en forma de caragol d’un diàmetre de 140 metres i plantes subterrànies on s’ubiquen els tallers i centres de producció d’energia.

L’acte inaugural d’Empíric serà el 12 de novembre (18h) al Sincrotró Alba. Després de la inauguració institucional tindran lloc les converses ‘Ciència i literatura: dues cares de la mateixa moneda’ -amb l’escriptor, Martí Domínguez, la directora del Sincrotró Alba, Caterina Biscari, i el metge, escriptor i comissari del festival, Salvador Macip- i ‘Atrapats per les xarxes: promeses i perills d’internet’, que estarà moderada per la periodista Mariola Dinarès i hi participarà l’escriptora Belen Gopegui i la científica i escriptora Carme Torras. L’aforament de l’acte serà limitat a 150 persones i per assistir-hi caldrà reserva prèvia enviant un correu a festivalempiric@gmail.com indicant nom i cognoms, DNI i edat, abans del 10 de novembre. L’Ajuntament oferirà un servei de bus especial des de la plaça de l’Ajuntament al Sincrotró a les 17:15h. La tornada del bus serà a les 19:30h i a les 21h. El Sincrotró també disposa d’un espai d’aparcament gratuït per qui vulgui desplaçar-se en transport privat.

En total, s’han programat 23 activitats – sis adreçades al públic familiar- entre debats, xerrades, tallers, presentacions, documentals o exposicions. El comissari de l’Empíric és el doctor en Medicina per la Universitat de Barcelona, investigador i escriptor, Salvador Macip. Alguns dels participants són Caterina Biscari, Martí Domínguez, Helena Guilera, Belen Gopegui, Jordi Coromina, Francesc Bravo, Mariola Dinarès, Carme Torras, Antonio Bernal González, Toni Pou, Ramon López Mántaras, Anna Ballbona, Jordina Biosca, Carme Riera, Ignasi Llorente o Genis Sinca. Un programa, que els organitzadors defineixen com a ambiciós i aspira a tenir un caràcter anual.

El Festival Empíric -organitzat per l’Ajuntament de Cerdanyola amb la col•laboració del Sincrotró Alba, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Parc Tecnològic del Vallès i amb la complicitat de serveis, entitats i llibreries locals- neix “amb la voluntat de ser únic al país i trencar amb el tòpic de separació entre ciències i lletres”, anunciava el comissari del festival, Salvador Macip.

Qui és el comissari?

Salvador Macip ha rebut nombrosos premis pels seus llibres de contes i novel·la. El 2006 va guanyar el VII premi Vila d’Almassora amb el recull de contes Quina gran persona! La seva segona novel·la, El joc de Déu, va obtenir el Premi Ictineu, que també va obtenir pel conte Plàstic el 2019. Els seus llibres han estat traduïts a vuit idiomes diferents. Va ser un dels membres fundadors de la SCCFF. Des del 2013 és jurat del Premi Lletra d’Or. En el camp de la divulgació científica, ha guanyat el XIX Premi Europeu de Divulgació Científica i el XIX Premio Nacional de Edición Universitaria, per l’obra Jugar a ser déus. Actualment escriu regularment a El Periódico i l’Ara. Ha col·laborat en diversos programes radiofònics, actualment a El Balcó de la Cadena SER.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?