El crematori continua sobre la taula

f585186e84a63498921b17587e9e17f9

“Si tots esteu en contra de la construcció del crematori no podeu fer un acte de maduresa política i arribar un acord?”, etzibava als grups municipals un representant de la Plataforma Cerdanyola diu NO al crematori poc abans que l’oposició tombés a l’últim ple municipal la revocació del contracte de construcció i gestió del tanatori, crematori i reforma del cementiri adjudicat a l’empresa Truyols. Malgrat que el govern defensava aquest revocació com “l’única solució possible” que hi ha sobre la taula “per evitar la construcció del crematori”, la Plataforma va aconseguir el compromís dels partits polítics d’acceptar la creació d’una comissió que abordi una solució pactada per evitar la construcció de la instal·lació.

LA PLATAFORMA, ESPERANÇADA

Fa tot just 15 dies, apunten des de la Plataforma, era “impensable” escoltar de quasi tots els grups municipals el rebuig a la construcció del crematori: “Al ple de dijous passat ho vam aconseguir i per això ens sentim esperançats”, assegura Aranau Bria, un dels portaveus del col·lectiu, que anuncia que ara comença la feina de veritat per a la Plataforma i pels partits. “Hauran de demostrar la seva capacitat real a l’hora de solucionar problemes quan han de negociar entre ells”, remarca Bria, que espera que “sàpiguen deixar el partidisme de costat i pensar en tota la ciutadania”. La mobilització ciutadana anticrematori ha rebut ja el suport del grup ecologista Stop Direccional, que celebra que la ciutadania “s’hagi tornat a organitzar per lluitar contra un nou atac mediambiental” i recorda que, com indiquen un munt d’estudis, “hi ha una estreta relació causa-efecte entre les substàncies que poden emetre les xemeneies del crematori i les malalties”.

Al debat plenari del passat dijous, que va evidenciar la minoria del govern municipal, la regidora de Serveis Funeraris, assegurava que l’executiu està “obert a quasevol solució viable dins del marc legal”. A més, Solà confirmava que Truyols està disposat a renunciar al crematori. “Ni l’Ajuntament ni l’empresa volen fer el crematori, però que la funerària té uns drets adquirits als quals no vol renunciar”, explicava la regidora Solà, que apuntava que el crematori suposa el 13% del contracte adjudicat ja a Truyols i que, per tant, no fer aquesta instal·lació sense trencar el contracte implicaria una modificació substancial per sobre del que marca la llei. “Si ho féssim estaríem prevaricant”, afirmava Solà.

EL GOVERN ASSEGURA QUE NO HA PARLAT DE MUNICIPALITZACIÓ AMB TRUYOLS

L’oposició tampoc vol el crematori, però mostrava els seus dubtes per la fórmula d’una revocació i el cost de les possibles indemnitzacions a l’empresa adjudicatària. “No pensem que la revocació sigui una bona decisió, estaríem iniciant una batalla judicial de molt dubtós èxit”, destacava Encarna Linares (CiU). A més, el regidor convergent Marc Costa assegurava que el problema “és la falta de confiança que té Truyols en el govern” perquè, segons ell, l’executiu havia comunicat a l’empresa la voluntat de municipalitzar els serveis funeraris. Un fet que va ser negat doblement pel govern. “No s’ha parlat mai de municipalització amb Truyols”, destacava Elvi Vila (Compromís), mentre que Solà afegia que malgrat el govern és partidari de la “gestió directa” dels serveis “renuncia a la municipalització” per negociar una solució que permeti “tornar a licitar el tanatori sense crematori”.
 
Per la seva banda, el PSC -que apuntava que no s’ha reunit amb Truyols des de l’abril del 2015- assegurava que donaria suport a una solució que proposi el govern sempre que “es reconegui que hi ha una discrepància política i no legal” i que no s’obri una via d’indemnització:  “No estem disposats que Truyols pugui emportar-se un sol euro d’aquesta ciutat sense haver fet res”, assegurava el portaveu socialista Víctor Francos. El PP es mostrava favorable a reconsiderar-ho tot, però avisava al govern que “tal com el tema està estructurat ara” comet un “greu” error. “A Truyols li haurem de pagar sí o sí”, remarcava Rosendo Calet (PP). Per a Ciutadans, la millor forma d’evitar la construcció del crematori és el “diàleg amb l’empresa i no judicialitzar més el tema”. En aquest sentit, el portaveu de C’S, Pau Ortolà, plantejava al govern que demani un informe econòmic del cost de la indemnització.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?