‘El cos és el meu enemic’, del CAP Canaletes i el MAC, presentat al I Simposi Internacional d’Arts en Salut

WhatsApp Image 2023-02-27 at 11.54.36(1)

El I Simposi Internacional d’Arts en Salut ha acollit la presentació de l’experiència ‘El cos és el meu enemic’, posada en marxa gràcies al treball conjunt de l’equip cerdanyolenc del CAP Canaletes de l’Atenció Primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut, i el Museu d’Art de Cerdanyola. La directora del CAP, Cristina Cabistañ, i el director del museu, Txema Romero, van ser els encarregats ahir de donar a conèixer el projecte, en el marc del simposi organitzat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), amb la col·laboració de l’Arts in Health International Foundation (AiHIF).

Per a Cristina Cabistañ, l’objectiu del projecte és donar eines i aportar la informació adequada, a través de l’art, per gestionar el malestar que poden generar els canvis físics i emocionals propis de l’adolescència. “Es tracta d’una intervenció feta des de l’entitat sanitària, per donar resposta a les necessitats de salut, però fruit d’un treball conjunt i amb continguts creats des del museu”, va explicar la directora del CAP, qui va apuntar que el museu és el “vehicle” per arribar als adolescents. Per la seva part, Txema Romero va especificar que les sessions són definides des de l’equip d’atenció primària i que els professionals del museu, especialitzats en mediació cultural i en l’obra d’art com element que pot ajudar, generen els continguts.

Els i les adolescents que participen en el projecte són reclutats des del CAP i, repartits en dos grups de 15 persones, participen en 8 sessions grupals, en les quals es tracten temes com l’autoimatge, l’autopercepció i la nutrició; les substàncies addictives, la importància de l’esport i la son i el descans. El programa inclou també una avaluació, per poder valorar els resultats obtinguts. Els nous rols professionals integrats a l’equip d’atenció primària han tingut un paper destacat en aquesta iniciativa. La referent de benestar emocional i la nutricionista són professionals totalment orientades a la comunitat i a la promoció i prevenció de la salut.

Segons Cristina Cabistañ, l’objectiu és que aquest projecte, un cop finalitzat i avaluat, “tiri endavant amb tots els seus beneficis demostrats, perquè es pugui incorporar com un actiu més de salut i es pugui prescriure des de qualsevol consulta d’atenció primària de Catalunya”. Així mateix, el director del museu va posar èmfasi especialment en la importància d’unir les mirades de professionals de diferents sectors i amb experteses diverses, per poder cocrear i generar conjuntament, entre tot l’equip del museu i el del CAP.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?