El cos d’una víctima de l’estalinisme, identificat gràcies a noves investigacions a Cerdanyola

WhatsApp Image 2023-10-13 at 10.36.24

El 9 d’octubre es va identificar un dels cossos enterrats clandestinament al cementiri de Cerdanyola. Així ho explicaven Jordi Bigues, periodista i escriptor, i Joan Francès, director del Museu d’Història de Cerdanyola; a la xerrada “La violència a la rereguarda: les fosses comunes de Cerdanyola (1936-1937)”.

El projecte que presenten posa de manifest els crims ocults dels estalinistes al nostre país, que van utilitzar l’Església Vella de Sant Martí com a fossa comuna per abandonar els cossos per, després, enterrar-los clandestinament al cementiri de Cerdanyola. Arran d’aquesta investigació, s’han identificat 12 de les víctimes dels màrtirs de l’Harmonia. De fet, a dies d’ara, s’ha reconegut un nou cos, 80 anys després de la guerra.

Segons explica Bigues, el 8 de maig de 1937 els cadàvers de 12 joves apareixen abandonats al descampat de Cerdanyola. Havien estat assassinats amb trets al clatell “propis de l’estalinisme”. Un cop arribats al cementiri, els cossos poden ser estudiats i identificats, per posar “noms i cognoms als difunts”. En acabat, Ferrer instava la regidora d’Educació, Memòria Democràtica, Museus i Arxiu Històric, Pilar Adell, a “fer alguna cosa per aquestes víctimes, com un monument”. – Andrea Martínez

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?