
El 9 d’octubre es va identificar un dels cossos enterrats clandestinament al cementiri de Cerdanyola. Així ho explicaven Jordi Bigues, periodista i escriptor, i Joan Francès, director del Museu d’Història de Cerdanyola; a la xerrada “La violència a la rereguarda: les fosses comunes de Cerdanyola (1936-1937)”.
El projecte que presenten posa de manifest els crims ocults dels estalinistes al nostre país, que van utilitzar l’Església Vella de Sant Martí com a fossa comuna per abandonar els cossos per, després, enterrar-los clandestinament al cementiri de Cerdanyola. Arran d’aquesta investigació, s’han identificat 12 de les víctimes dels màrtirs de l’Harmonia. De fet, a dies d’ara, s’ha reconegut un nou cos, 80 anys després de la guerra.
Segons explica Bigues, el 8 de maig de 1937 els cadàvers de 12 joves apareixen abandonats al descampat de Cerdanyola. Havien estat assassinats amb trets al clatell “propis de l’estalinisme”. Un cop arribats al cementiri, els cossos poden ser estudiats i identificats, per posar “noms i cognoms als difunts”. En acabat, Ferrer instava la regidora d’Educació, Memòria Democràtica, Museus i Arxiu Històric, Pilar Adell, a “fer alguna cosa per aquestes víctimes, com un monument”. – Andrea Martínez