El consistori es blinda formalment contra l’extrema dreta

WhatsApp Image 2024-03-15 at 09.02.44(2)

Contra el feixisme, ni un pas enrere. Malgrat que des de l’inici del mandat existeix un pacte no escrit entre la majoria de forces del plenari per invisibilitzar l’extrema dreta, ara cinc grups municipals -PSC, ERC, Guanyem, En Comú Podem i Junts- han signat l’acord ‘Compromís per una Cerdanyola de drets i llibertats, diversa i cohesionada’ impulsat per la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) de Cerdanyola.

UCFR celebra l’acord i agraeix els esforços de tots els partits per arribar a consensos i “aconseguir que, a diferència del que es va signar en el marc de la campanya electoral, aquest acord el subscriguin cinc grups municipals que representen la majoria àmplia del consistori i, per tant, de la població de Cerdanyola”. Així, l’entitat recorda que el seu compromís és “fer tot el possible per evitar que la presència de l’ultradreta es normalitzi dins les institucions i s’amenaci la convivència de la qual Cerdanyola sempre ha estat exemple”. En aquest sentit, “l’acord busca, justament, assenyalar-los com una anomalia del sistema democràtic”.

Amb  l’acord el consistori “es compromet en la seva vocació de ser un espai de llibertat i confrontació política, d’idees i de diàleg, així com de defensa de les institucions pròpies i de la democràcia”. Les forces signants es comprometen a no pactar amb VOX ni a secundar cap iniciativa, ni cap moció que aquest grup pugui presentar. “Es minoritzarà el màxim el diàleg obert i públic amb aquesta formació política per no legitimar ni normalitzar la seva presència a les institucions municipals. Igualment no es participarà de les discussions i de les provocacions que la formació d’extrema dreta VOX pugui incitar als plens i espais de debat públics”, apunta el document consensuat, que també acorda celebrar les Declaracions Institucionals sense la participació de la extrema dreta.

Entre d’altres, el text també recull que l’alcalde “no permetrà comentaris xenòfobs, homòfobs, racistes, masclistes o qualsevol altre discurs d’odi i de discriminació, en favor de la llibertat i del pluralisme democràtic que defineix el nostre municipi”. Finalment, declara “Cerdanyola del Vallès com a Municipi Antifeixista i lliure de qualsevol discurs d’odi i de discriminació”.

Les valoracions

Tots els signants agraïen la tasca d’UCFR i recordaven que no formen cap “bloc de partits” que s’enfrontin a cap altre, “simplement comparteixen la defensa de la democràcia davant l’amenaça de l’extrema dreta i els seus discursos”.

“Encara que el cordó sanitari és una mesura de protecció democràtica, però no és una solució definitiva. És una mesura preventiva que cal complementar amb un treball de base per minar el suport a aquestes ideologies”, destacava Cristina Gallardo (Guanyem). Per la seva banda, Íñigo Enterria (ERC) reconeixia que ha costat trobar els punts d’encaix. “Però és un document de mínims que signaria qualsevol demòcrata. Aquesta és una de les formes que ens cohesiona per combatre l’extrema dreta”, afegia. “És un esforç que tots i totes hem hagut de realitzat, és un document que representa totes les sensibilitats possibles i aquesta és una de les seves grandeses”, assegurava David González (PSC), que insistia en “l’escenari comú d’intentar garantir els fonaments de la democràcia”. Des d’En Comú Podem Pedro Arco apuntava que l’extrema dreta “representa odi i també un retrocés en tots els drets aconseguits”. Per a Joan Sánchez (Junts per Cerdanyola), des del principi tots han tingut clar que havien de fer “aquesta mena de cordó” a l’extrema dreta. “Aquí tots som de formacions polítiques que ens dediquem a defensar idees amb arguments i darrerament ens trobem amb formacions polítiques que apel·len a la visceralitat de la gent. Estan atiant l’odi a partir de pors que té la gent. I hem d’explicar a la ciutadania que aquestes inquietuds són reptes que treballarem des de les institucions”, explicava. En aquesta línia, Arco apuntava que tots els signants estan al consistori per tractar de millorar la vida de la ciutadania de Cerdanyola.

L’escenari canviarà poc

El portaveu del PSC, David González, recordava que tots s’havien adaptat a un pacte no signat per fer un cordó sanitari a l’extrema dreta, però que aquest acord permet deixar-ho per escrit i signat. “Crec que l’escenari al ple canviarà poc, però al final l’important és que l’extrema dreta no pot marcar mai l’agenda política d’aquest ajuntament”, destacava el portaveu socialista. “Davant l’ultradreta no farem un pas enrere i no entrarem en batalles que li donin veu”, assegurava Enterria.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?