El confinament, factor de risc de les dones en situació de violència masclista

9da5ba405e428d33ec6f21eff5dda49d

El confinament que ha forçat la crisi sanitària del coronavirus implica que les dones en situació de violència masclista tinguin un major risc de patir agressions. Les trucades per violència masclista han augmentat un 34% durant el confinament a Catalunya, segons dades de l’Institut Català de les Dones (ICD). Consciens d’aquesta realitat, la regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ de l’Ajuntament de Cerdanyola ha creat una guia per a dones en situació de violència durant aquests dies d’estat d’alarma per donar a conèixer els recursos que poden ajudar a donar resposta a possibles casos de violència masclista.

“Un dels impactes de gènere que està tenint la situació d’excepcionalitat que estem vivint és que moltes dones, i els seus fills i filles, estan obligades a conviure amb el seu agressor, alhora que els serveis d’atenció especialitzada estan patint reconfiguració, donat també la situació d’excepcionalitat”, apunten des del consistori. La guia recull recursos i recomanacions sobre dubtes que poden sorgir en situacions de perill en un context d’estat d’alarma, informació sobre acompanyament psicològic i assessorament jurídic, així com informació vinculada amb l’àmbit laboral, temes de custòdia compartida i règim de visites i informació sobre recursos en matèria d’atenció a la salut sexual i reproductiva. També inclou un llistat amb els principals recursos que disposa Cerdanyola del Vallès en matèria de violència masclista.

ET PODEN SANCIONAR SI SURTS AL CARRER PER UNA AGRESSIÓ EN CONTEXT D’ESTAT D’ALARMA?

En situacions de perill o emergència, sempre que la sortida del domicili estigui justificada per a dirigir-se a qualsevol dels recursos socials, policials, judicials o d’altre tipus disponibles, no existirà sanció per sortir al carrer. Recorda que el més important és la teva seguretat i la dels teus. Si tens possibilitat abandona el domicili i truca al 112. Si et veus en perill i no pots sortir, ves a alguna habitació on puguis tancar-te i crida perquè et senti el veïnat. Si no pots demanar ajuda tu  directament,  intenta  demanar-la  a les persones que es puguin trobar al teu entorn perquè contactin amb el telèfon d’emergències o surtin a demanar ajuda o a denunciar la situació. “Tingues el mòbil sempre a ma”, recomana la guia.

QUÈ FER SI NO POTS ROMANDRE AL TEU DOMICILI I NO DISPOSES D’UN ALTRE LLOC ON PODER RESGUARDAR-TE?

Els centres d’emergència i acollida han estat declarats serveis essencials, pel que podràs acudir a ells si necessites abandonar el teu domicili. Quan demanis ajuda d’emergència, fes constar la necessitat d’allotjament tempo-ral segur. A Cerdanyola del Vallès, els Serveis Socials  (670 487 089 ) poden activar recursos d’allotjament d’urgències en cas necessari.
Si has de planificar una fugida, informa aquelles persones de confiança que necessitis o et puguin ajudar, en el cas que hagis de marxar de manera precipitada.Si la situació de confinament t’ho permet, prepara una maleta amb el mínim imprescindible tant per a tu com per a les teves filles i fills (roba, productes d’higiene que necessitis, medicaments, còpia de les claus de casa i del cotxe i documentació

QUÈ FER SI TENS UNA ORDRE DE PROTECCIÓ I L’AGRESSOR L’ESTÀ TRENCANT?

La guia recomana que informis al teu advocat/da o a l’agent policial que porta el seguiment del teu cas. No oblidis que trencar una ordre de protecció és un delicte i pots denunciar-ho davant de les autoritats policials i judicials. Guarda en el teu dispositiu mòbil el registre de les seves trucades o missatges com a prova del trencament, ja que qualsevol contacte és un delicte per saltar-se la prohibició de comunicació. També s’apunta que l’activitat dels cossos judicials no està suspesa per a aquests casos de violència contra les dones.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?