
El Carmina Burana de Carl Orff va iniciar al 2002 l’aventura que suposava organitzar un concert anual al Castell de Sant Marçal i que, més enllà de donar el tret de sortida oficial a l’estiu a Cerdanyola, ja és un dels esdeveniments culturals més importants de la ciutat. L’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV), amb el suport del Cerdanyola al dia i el Col·legi Montserrat, torna al Castell de Sant Marçal amb ‘Un Castell de Castells’, un tastet als temes més representatius de les dues decàdes d’història de la proposta estrella de l’entitat. La cita serà l’1 de juliol (22 hores i obertura de portes a les 20 hores) i les entrades es posaran a la venda el 13 de juny a www.amcv.cat.
Il·lusió perquè es torna a la completa normalitat, perquè és el primer que dirigiran plegats Raúl Lacilla i Manel Cubeles i sobretot perquè és el vintè ‘Concert al Castell’. “Segurament és el més variat que farem en molt de temps, perquè vol conmemorar aquests 20 anys de Concerts al Castell”, destacava la presidenta de l’entitat, Laia Seró, que avançava que sonaran peces dels castells de Disney, música llatina, pel·lícules, òpera o pop-rock. “La idea és donar el tret de sortida musical a l’estiu Cerdanyola i a la comarca i evocar, a través de la música, els records que els cerdanyolencs tenim en aquests jardins del Castell de Sant Marçal des que al 2002 un grup de músics i amants de la música van aconseguir començar a celebrar aquest cicle de concerts”, explicava Seró, que apuntava que “l’1 de juliol construirem memòria col·lectiva a través de la música”. I és que al 2002 molts dels músics que pujaran enguany a l’escenari no havien nascut: “Estem sentint una barreja de nostàlgia i il·lusió. Hi ha músics grans que han tocat tot i ara ho estan recordant, però per als més petits és una novetat i són peces de les que només havien escoltat a parlar”.
Laia Seró: “Aquests 20 anys demostren que des de l’associacionisme musical es poden fer coses absolutament diferents”
Des de l’entitat també es posava en valor que el ‘Concert al Castell’ és fruit de l’associacionisme: “Som tots voluntaris, menys els proveïdors”. I això no ho fa gent que està cobrant, “sinó una entitat que té el relleu assegurat i que genera múscul musical malgrat la manca d’espais”, recordava Seró, que també va fer balanç de les dues dècades d’història de l’AMCV: “Aquests 20 anys demostren que des de l’associacionisme musical es poden fer coses absolutament diferents. L’ànim de fer un espectacle des de l’amauterisme, però sempre amb voluntat professional, s’ha mantingut des del primer dia. Si existeix alguna diferència amb l’inici és cada vegada assumim reptes més complicats”. Ara el repte és tenir cada vegada més músics i cantaires.
Per al director de la banda, Raúl Lacilla, serà el seu primer ‘Concert al Castell’. “Il·lusiona molt perquè és un castell d’aniversari i de celebració. El més complicat ha estat la tria del repertori entre els 20 anys. Però ha estat un procés molt participatiu i serà molt variat i representatiu de la trajectòria de la banda”, exposava Lacilla. Per part de la coral, s’ha fet una tria de repertori ambiciosa que requereix d’un cor madur. “Estem treballant molt bé i els resultats són molt bons. Crec que arribarem sobrats”, assegurava el director de la coral de l’AMCV, Manel Cubeles, que avançava una de les peçes que cantaran: les Danses Polovtsianes del Príncep Igor de Borodin.
Falta d’espais
Des de la pandèmia, l’AMCV assaja al Col·legi Montserrat i a l’institut Gorgs perquè l’Ateneu “no és compatible” amb les característiques de la banda i la coral. En aquesta línia, el regidor de Cultura, Óscar Pons, assegurava que es compromet a seguir treballar per solucionar els problemes d’espai de l’AMCV i que passarien per l’arranjament general de l’Ateneu i una nova aula de música. Per la seva banda, l’alcalde Carlos Cordón agraïa la feina d’una entitat amb capacitat de regenerar-se i que és un “privilegi” tenir-la a la ciutat. “El Concert al Castell és un dels més importants de l’agenda cultural de la ciutat. Estic segur que triomfareu, serà un castell fantàstic, com sempre”, remarcava el batlle.