El Col·lectiu Ronda lluitarà per les indemnitzacions per l’amiant malgrat el concurs de creditors de l’antiga Uralita

e5979f6514c1887179033c613e3a4b50

El Col·lectiu Ronda ha anunciat que lluitarà per les indemnitzacions dels treballadors afectats per l’amiant tot i que l’antiga Uralita -ara Coemac- s’hagi declarat en concurs de creditors argumentant la impossibilitat de fer front a les reclamacions.

La setmana passada fonts de l’empresa explicaven a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) que Coemac es troba en una situació “d’insolvència” i que és incapaç de fer front a les indemnitzacions pels efectes que la fabricació de fibrociment amb amiant va tenir sobre els veïns i treballadors de les seves antigues fàbriques. Els responsables de Coemac asseguraven que en els darrers anys han hagut de fer front als procediments judicials i les indemnitzacions vinculades a l’impacte que la pols d’amiant. “Tots els beneficis i els negocis en què havíem anat invertint s’han hagut de destinar a aquesta causa”, remarcaven. La companyia subratlla que el concurs sol·licitat afecta únicament Coemac, la societat capçalera del grup, i que no s’estén a altres filials, en particular a Adequa Water Solutions, titular del negoci de canonades i accessoris de PVC.

Des del Col·lectiu Ronda es vol adreçar un missatge de tranquil·litat respecte les possibilitats de cobrament de les indemnitzacions imposades a Coemac en via judicial en qualitat de successora d’Uralita. El concurs voluntari de creditors “no implica necessàriament que el grup empresarial es trobi en situació d’insolvència irreversible ni comporta per se la voluntat d’extinció de l’activitat empresarial sinó que pot orientar-se a una gestió ordenada dels recursos per preservar la viabilitat i assegurar que l’empresa respongui a les obligacions que emanen de resolucions judicials com ho són les indemnitzacions a les víctimes de l’amiant afectades per l’activitat d’Uralita”, destaca. Per als advocats, la sol·licitud de concurs presentada “no afecta la totalitat de societats del grup, sobre les qual recau l’activitat productiva i que, segons la pròpia COEMAC, han obtingut xifres record de vendes i beneficis durant l’any 2019”.

“La sol·licitud de concurs voluntari de creditors podria pretendre exercir un efecte dissuasori sobre les justes reclamacions de les persones afectades per l’amiant”

La cooperativa d’advocats recorda que fa més de 30 anys que lluita pel reconeixement de les víctimes de l’amiant: “Un llarg camí judicial que ha servit per establir de forma inequívoca la responsabilitat d’Uralita sobre centenars de casos de defuncions i malalties, incloent-hi persones sense cap tipus de vincle laboral, ni directe ni indirecte, amb l’empresa”. Al seu entendre, la sol·licitud de concurs voluntari de creditors podria “pretendre exercir un efecte dissuasori sobre les justes reclamacions de les persones afectades per l’amiant”, tot traslladant a l’opinió pública “la percepció mancada de fonament que les indemnitzacions imposades pels tribunals mai no seran abonades per part d’una empresa que va obtenir guanys milionaris durant dècades des d’una posició d’absolut menyspreu per la salut i seguretat dels seus treballadors”. Així, apunten que les possibles dificultats financeres de Coemac “no poden ser en cap cas una fórmula per eludir la responsabilitat derivada de les seves pràctiques empresarials i l’incompliment reiterat de l’obligació de vetllar i protegir la salut dels seus treballadors, les seves famílies i les persones que han viscut i/o treballat als voltants de fàbriques com la Uralita”. En perspectiva que la soŀlicitud de concurs de creditors presentada  30 de gener sigui acceptada, el Col·lectiu Ronda anuncia que es mantindrà “absolutament vigilant” perquè “l’empresa satisfaci les seves obligacions indemnitzatòries presents i futures” fent servir tots els instruments legals al seu abast per preservar el dret de les víctimes i les seves famílies a veure rescabalat el dany sofert. A més, els advocats apunten la situació viscuda per COEMAC torna a enfrontar-nos a la “necessitat urgent que s’aprovi la creació d’un fons públic de compensació per a les víctimes de l’amiant” tal i com ja existeix a altres països de la Unió Europea com ara França.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?