
La formació és imprescindible. Amb aquest convenciment la nova junta directiva del Club d’esports de Muntanya (CEM) Cerdanyola comença la temporada 2017-18. A més de reunions amb totes les seccions, l’entitat que donarà el tret de sortida oficial al curs amb un sopar de germanor a la nova seu (Carrer del Remei s/n, darrere Mercadona) el proper 29 de setembre.
“El club ha de créixer, però ho ha de fer bé”
L’entitat va ser fundada al 2012 i en cinc anys ja compta amb quasi 400 socis i seccions d’Alta Muntanya, Alpinisme, Barrancs, BTT i Ciclisme, Escalada, Esquí, Marxa Nòrdica, Senderisme i Trail Run. Al juliol Ramon Rodrígueza va ser elegit president després de presentar una candidatura perquè creia que “la gestió i el projecte de club té molt marge i de creixement”. La nova junta ja ha començat a treballar amb la il·lusió de construir una nova etapa d’una entitat que ha d’aportar valor social a la comunitat, ha d’estar basada en la força del voluntariat, ha de tenir una base social àmplia, ha de comptar amb un equip tècnic professional de suport i ha de ser sostenible i viable econòmicament. “El club ha de créixer, però ho ha de fer bé”, destaca el secretari del CEM, Enric del Amo. L’objectiu està clar: fer activitats i oferir serveis de qualitat als socis. En aquesta línia, un dels reptes de l’entitat és organitzar sessions de formació. “Volem donar eines perquè la gent vagi a la muntanya amb seguretat i amb ètica”, explica Rodríguez. Per aquest motiu ja s’estan preparant una sessió d’orientació i encriptació de mapes per als socis de les seccions de senderisme i marxa nòrdica i a la primavera es reactivaran els cursos de formació per a les seccions de barracs i vies ferrates. I és que, per a la nova junta directiva, el club ha de ser un espai de transmissió de coneixement: “Hem de formar els socis perquè puguin practicar en condicions la seva disciplina esportiva i tenir el màxim de monitors formats a l’entitat per poder fer cursos”. I per aconseguir-ho és imprescindible comptar amb “instal·lacions de qualitat”. Actualment el CEM ja té la nova seu al carrer del Remei, però continua a l’antiga perquè aquesta encara no està adequada. Un local “en condicions” i un rocòdrom cobert permetria a l’entitat fer una escola de muntanya, obrir-se als centres educatius del municipi i fer casals d’estiu d’aventura.
Expedicions a altres territoris
Un altre dels grans reptes de la nova directiva és oferir als socis la possibilitat d’expedicions a altres territoris. Per exemple, a l’abril la secció de senderisme una ruta per Irlanda i a l’agost es van organitzar dues expedicions de socis de la secció d’alpinisme al pic Lenin i a l’Elbrus. “Organitzar sortides com aquestes que podríem considerar punteres obre oportunitats a aquella gent que li agrada molt l’alpinisme i volen fer un pas més enllà”, assegura Rodríguez, que té molt clar que els viatges a altres territoris “són per fer muntanyes, però també per conèixer altres cultures i maneres de fer”. En definitiva, una “manera d’enriquir-se” com a persones i com a grup humà. Així, el 22 d’agost -a les 07.00 hora local de Rússia-, els membres del CEM que formaven part de l’expedició a l’Elbrus, van coronar el cim de 5.642 metres. Sense cap problema en el període d’aclimatació i amb un temps que els va acompanyar en tot moment, van poder complir el seu objectiu sense cap dificultat. D’altra banda, com a conseqüència de dificultats d’aclimatació i d’una climatologia molt adversa, els membres del CEM enquadrats en l’expedició al Lenin (Kirgistán) de 7.134 metres, no van poder complir el seu objectiu de coronar el cim. Però sí que van poder realitzar ascensions a un parell de cims sense nom i sense constància d’ascensió de 4.825 i 4.700 metres. – N. Ferrer