
L’organització i la unitat popular ja tenen nou espai de referència a Cerdanyola. En el local on havia estat el mític videoclub Carrie -carrer de les Escoles, 12- obria portes el casal popular La Flama. En una matinal de diumenge reivindicativa i lúdica, es va inaugurar també la sala dedicada a Jon Paredes Manot ‘Txiki’, militant d’ETA i lluitador antifranquista assassinat per la dictadura a Cerdanyola fa 48 anys. La festa d’inauguració s’ha traslladat també a l’exterior del local i s’ha fet un dinar popular i concerts a la plaça de Frederica Montseny.
El projecte -impulsat per Arran, la CUP, Guanyem i les Festes Alternatives de Cerdanyola- es va originar fa un any, quan la CUP i Arran van començar a pensar en un espai on “els moviments populars anticapitalistes de la ciutat trobin un espai on socialitzar i poder fer les seves activitats al marge de la institució”, recorda Adrià Guimerà. Després d’uns mesos de teorització es va fer una assemblea oberta on van participar una seixantena de persones: “Aquí veiem que teníem raó que és una necessitat real i comencem a buscar el local”. Al juny van signar el contracte de lloguer i van començar les obres d’un espai local amb un espai ampli per fer activitats i també per magatzem. Però La Flama no és el primer casal popular que s’ha creat a Cerdanyola, sinó que agafa el relleu de La Clau i el Buirac. “Som hereus d’aquesta tradició, de fet molta gent de l’assemblea hi havia participat”, explica Guimerà, apuntava que han mantingut una comunicació propera amb el veïnat del carrer per explicar el projecte. “Tenim molt bona relació”, destaca. Precisament va ser un veí qui diumenge els va “tirar un cable” per poder disposar d’electricitat a la plaça Frederica Montseny.
El casal Popular La Flama és un projecte assembleari autogestionat. “La idea és que sigui un espai on tots els ciutadans de Cerdanyola se sentin propers”, assegura la portaveu Gemma Brey, que avançava que faran activitats de tot tipus sempre dins de les línies anticapitalista, feminista, antifeixista (la sala Txiki la va inaugurar el seu germà, Diego Paredes) i a favor de la comunitat LGTBIQ+ i el moviment per l’habitatge digne. “Volem que els veïns i veïnes vegin que hi ha possibilitat de fer coses si ens ajuntem i també de fer activitats lúdiques que surtin una mica d’allò que ja ens ve donat. I que siguem els ciutadans qui decidim què fem i com ho fem”, destacava Brey. De moment el casal començarà amb les activitats que ja realitzen habitualment els col·lectius impulsors, però estan oberts a totes les entitats. “Potser moltes tenen un centre per reunir-se, però no per fer activitats”, asseguren.