El Casal de Joves Altimira, un espai per a formar-te com a persona

WhatsApp Image 2024-04-04 at 8.42.12 AM

És cert que cada vegada més, i vertiginosament més de pressa, la societat tendeix cap a una individualitat que alhora ens allunya del sentit de comunitat, de respecte i d’entendre les diferents situacions del dia a dia. Les competències transversals són aquelles que ens permeten adaptar-nos i afrontar les complexitats de l’entorn de manera efectiva, les mateixes que es treballen als casals de joves municipals. I Cerdanyola no queda al marge, tot comptant amb el Casal de Joves Altimira, un equipament de l’Ajuntament.

El Casal de Joves Altimira de Cerdanyola va ser referent a tota la comarca durant anys

Venir al casal de joves és una oportunitat per conèixer gent, impulsar projectes, créixer com a persona, discutir i tenir criteri, entendre una mica més el món… Però sobretot per fer comunitat. Tal com ho defineix el tècnic de Joventut, Isaac Comas, és “un espai segur on jo, sigui com sigui, senti com senti i visqui com visqui, puc venir i m’acolliran”.

Dos àmbits de treball diferenciats

El Casal de Joves Altimira treballa en dos àmbits diferenciats, per una part, en l’acompanyament i l’orientació del jovent, i en termes de lleure i dinamització per una altra.

Dins del primer àmbit, trobem programes com l’“Orienta Cerdanyola” que, juntament amb educació, ajuda els alumnes de 4 d’ESO en la presa de decisions sobre què volen fer després dels estudis obligatoris. També destaca el projecte ‘Escolta Jove’, ja que compta amb una xarxa de professionals i activitats relacionades amb el benestar emocional. “La feina que fan les psicòlogues aquí no és terapèutica, sinó de detecció”, aclareix Comas.

Seguint aquestes línies, la regidora de Joventut, Andrea Borrego, insisteix que “les famílies han d’entendre que nosaltres no tenim la responsabilitat d’educar, però sí el paper de donar suport als seus fills de manera sana”. Els joves són un col·lectiu que s’està formant com a persones adultes i, per tant, la societat té l’obligació d’ajudar-los amb igualtat de condicions, oportunitats i amb qualitat. “La societat també vol dir l’Ajuntament, que promou i fomenta polítiques de joventut per donar-los suport”, especifica Borrego, englobant termes d’habitatge, laborals i de salut, entre d’altres.

Els tallers d’oci jove i familiar són els que més triomfen entre els ciutadans

En el segon marc d’acció, cal destacar la ‘meriendamblea’ (berenar + assemblea). Els joves d’entre 12-16 anys es reuneixen per berenar i, tot plegat, decidir què i com volen gestionar el temps i els recursos de què disposen, fent-se, així, responsables de les seves pròpies activitats. El casal d’estiu, de fet, és a les tardes perquè “ells van decidir que al matí preferien dormir”, explica Comas.

Per la seva banda, els grups de +17 anys, compten amb un gran ventall de tallers i cursos, com els de multimèdia i edició, on poden venir a assajar amb les seves bandes de música, editar pistes o gravar pòdcasts, entre d’altres. Del que més se’n parla, per descomptat, és de les ‘Nits d’estiu jove’. Es tracta de tota una programació d’oci nocturn on es fan, per exemple, tallers de showcooking, tasts de vins, còctels i cerveses, i també sessions de karaokes i curtmetratges a la piscina. I tampoc no podem oblidar el festival Fantosfreak ni el Casal del Terror.

Adquirint competències transversals

Els pares prefereixen que els seus fills entrenin algun esport, que estudiïn anglès o toquin alguns instrument abans que vinguin al casal. “És normal, l’anglès té més sortida que venir al casal”, reconeix Comas. No surts d’aquí amb un títol, però guanyes competències transversals, que malauradament no es valoren tant en el currículum per trobar una feina, però són essencials per resoldre conflictes, establir relacions sanes, conviure amb gent diferent de tu… Com a conclusió, Comas improvisa un lema, entre rialles, que anuncia: “Vols ser una bona persona? Vine al casal de joves”. – A. Martínez

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?