El Campus Ítaca porta a la UAB estudiants de 60 centres de secundària

29d498be4e0bb0709ac89eca1ec7a851_L

La UAB organitza una nova edició del Campus Ítaca, que permet fer estada a la Universitat a alumnes de tercer d’ESO, del 13 al 24 de juliol. Enguany hi haurà algunes restriccions per preservar la seguretat dels participants davant dels riscos derivats de la pandèmia de la COVID-19.

El Campus Ítaca, un programa socioeducatiu organitzat per la Fundació Autònoma Solidària (FAS) i la Facultat de Ciències de l’Educació amb el suport del Consell Social de la UAB i el patrocini de Banc Santander. Consisteix en una estada a la universitat adreçada a alumnes de tercer d’ESO. A l’edició d’enguany, hi participaran estudiants de seixanta centres d’educació secundària del Vallès Oriental i del Vallès Occidental.

Com a mesures de prevenció davant la pandèmia actual, l’edició d’enguany s’ha acotat als municipis situats a la mateixa regió sanitària que el campus de Bellaterra i no es realitzaran les activitats que impliquin més concentració de persones com ara els actes de cloenda on tradicionalment s’apleguen tots els participants i les seves famílies.

A banda d’aquestes restriccions, l’estada inclourà com sempre una sèrie d’activitats lúdiques i educatives que permeten fer un tast de diferents disciplines acadèmiques amb l’objectiu incentivar l’alumnat a continuar la seva formació un cop finalitzada l’etapa obligatòria. El Campus Ítaca, alhora, els fa partícips d’un espai de convivència entre joves d’entorns socials diversos amb el català com a vehicle de comunicació. Entre altres novetats, hi haurà una activitat sobre gestió de les emocions pensada per donar suport als joves per les situacions que poden haver viscut durant el confinament per la pandèmia.

Els prop de tres-cents estudiants que hi participaran estaran repartits en dos torns. El primer es desenvoluparà entre els dies 13 i 17 de juliol i el segon, del 20 al 24 de juliol. En cada torn, es formen grups de nou o deu membres, acompanyats per un estudiant de la UAB que fa de monitor, i realitzen durant la seva estada activitats pedagògiques i ludicoesportives, organitzades pel professorat de la UAB, que potencien tant la posada en pràctica de noves competències i metodologies com la socialització entre els participants.

Incentivar la continuïtat dels estudis

Des de la primera edició, el 2004, més de 5.000 joves han passat pel Campus Ítaca. Hi participen nois i noies que han acabat tercer d’ESO i que hauran d’optar durant el proper curs, l’últim de l’etapa d’educació obligatòria, entre accedir al món laboral o cursar algun mòdul professional de grau mitjà o batxillerat.

Els joves seleccionats comparteixen un perfil semblant: estudiants amb bones capacitats per als estudis però que, per la seva situació socioeconòmica o per la manca de referents adults propers amb estudis superiors, es troben en una situació de desavantatge educatiu.

D’altra banda, la UAB programa les beques salari Ítaca-Banco Santander, ajuts que tenen com a objectiu que els estudiants puguin accedir a una formació superior independentment dels recursos econòmics del seu entorn familiar.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?