El bus que connecta l’estació de Bellaterra amb el Parc de l’Alba passa a ser elèctric

WhatsApp Image 2023-06-09 at 12.09.34

A partir d’aquest dilluns serà un autobús elèctric el que connecti l’estació de Ferrocarrils de Bellaterra amb el Parc de l’Alba. L’autobús, operat per Moventis, té una llargada de 8,3 metres, capacitat per a 43 persones usuàries, és accessible i el seu consum és de 75 kWh per cada 100 km. La càrrega nocturna de les bateries es realitzarà a les cotxeres de l’empresa operadora.

La línia de Bellaterra-Parc de l’Alba, que també fa parada a la UAB, té una demanda de 24.000 viatges anuals i afavoreix el desplaçament sostenible de les persones que treballen en aquest parc científic i tecnològic mitjançant l’ús del transport públic, en aquest cas amb la intermodalitat entre bus i tren.

Després d’un viatge de presentació que es va aturar uns segons per una errada de comunicació entre dos ordinadors, el conseller de Territori, Juli Fernàndez, remarcava que “millorem un servei de connexió d’un punt clau del país”, on es concentra el “coneixement, la recerca i la investigació”. El conseller ha recordat que la renovació del bus “forma part d’una estratègia” per electrificar i “fer més sostenibles” les set línies de bus que uneixen estacions d’FGC amb nuclis urbans i industrials, en una iniciativa que suposarà la reducció de l’emissió de 800 tones anuals d’emissions. Fernández ha reiterat el compromís amb el transport públic: “Tot, a tot arreu i per tothom, amb tots els trens i totes les vies”.

Descarbonització de la mobilitat

El Departament de Territori, a través de la Direcció General de Transports i Mobilitat i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), està renovant amb autobusos elèctrics la flota de les set línies interurbanes que actualment connecten estacions d’FGC amb nuclis urbans i industrials propers. Seran les primeres set línies interurbanes 100% elèctriques de la Generalitat. Ferrocarrils ha realitzat els estudis tècnics-econòmics per a fer possible aquesta electrificació tan aviat com sigui possible a les línies d’aportació a la seva xarxa, facilitant d’aquesta manera la realització de l’electrificació als operadors implicats en aquests serveis. A més, FGC contribueix econòmicament al cost diferencial que facilita el canvi, mitjançant els convenis de cofinançament a mida de cada línia. Un dels temes de valor afegit d’aquestes línies és que “no només l’electricitat que mou el transport ferroviari de FGC és 100% procedent d’energies renovables sinó que la que carrega els autobusos també ho és”, explicava el director general de Transports i Mobilitat, Oriol Martori. Per la seva banda, el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra, anunciava que en total s’acabaran substituint 12 autobusos dièsel per autobusos elèctrics.

Millorar el transport públic de tota la ciutat

“Tenir aquest nou servei a la ciutat és per a nosaltres molt important i ens permet també seguir treballant amb la Generalitat i altres agents estratègics d’aquest sector per millorar el transport públic de la resta de ciutat i fer possible que els ferrocarrils arribin també al Parc de l’Alba”, reivindicava l’alcalde Carlos Cordón. Finalment, el rector de la UAB, Javier Lafuente, assegurava que anem en la “direcció correcta” per a una mobilitat sostenible i recordava que actualment el 67% de la comunitat universitària utilitza el transport col·lectiu per accedir al campus i només un 27,5% ho fa en cotxe privat.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?