El Banc del Temps de Cerdanyola vol potenciar els intercanvis
bancdeltemps

1f29cfca6f705c0cec1c1e27b0c013dd

Amb més d’una dècada de vida l’entitat ja compta amb 240 socis 

Totes les persones tenen coses a oferir i a demanar. Amb aquesta filosofia va néixer fa 10 anys el Banc del Temps de Cerdanyola, una entitat que vol promoure l’intercanvi gratuït de serveis entre les persones per ajudar a resoldre necessitats de la vida quotidiana. Després de 10 anys de vida, ja compta amb 240 socis i ara el repte és potenciar els intercanvis.

Els primers passos de l’entitat van ser amb el suport de l’Associació Salut i Família, però fa més o menys un any ens van independitzar d’aquesta entitat mare. “Som una xarxa d’intercanvi de temps entre diferents persones per donar i rebre habilitats, coneixements i serveis gratuïtament de manera puntual”, apunta Maria dels Àngels Hernández, membre de la junta directiva. El funcionament és molt simple: cada persona ofereix uns serveis o activitats i, a canvi, pot demanar serveis a altres socis. “La unitat d’intercanvi és l’hora, amb independència del servei que s’ofereix”, apunta Hernández. I quins poden ser aquests intercanvis? “Acompanyar un altre usuari a fer gestions, al metge, petites reparacions domèstiques o fer la compra a algú que ho necessiti”, explica Montse Munés, una altra de les integrants de la junta directiva. Actualment al Banc del Temps de Cerdanyola es poden fer intercanvis i tallers a càrrec dels propis usuaris -idiomes, risoteràpia, memòria, mindfulness, informàtiques o passejades, entre d’altres- que s’allarguen durant el curs escolar. També organitzen conferències i sortides.

Malgrat tenir 240 socis, només es fan una dotzena d’intercanvis anuals. “A la gent li costa demanar, els pocs que demanen és perquè s’han conegut als tallers”, apunta Munés. “A la societat hi ha molta desconfiança. Canviar-ho és una tasca complicada. Per aquest motiu estem preparant un taller de conscienciació”, apunta Hernández, que assegura que el gran objectiu és que la gent s’acosti al Banc del Temps. “Per exemple jo tinc un despatx de Psicologia i algú ha vingut a fer una sessió i després jo he pogut demanar a una altre que em vingui a penjar les cortines. Es pot incorporar qualsevol persona, la idea és dignificar aptituds”, explica Hernández. Així, el que volen fer entendre a la gent és que estan oberts a tothom: “No cal que estiguis jubilat o que tinguis molt temps, perquè tothom en un moment determinat pot necessitar alguna cosa i després tornar el favor”. I és que actualment al Banc del Temps hi ha molta gent gran que s’ha jubilat. “S’apunten i segons el seu perfil els hi podem dir quin taller poden oferir. Així també se senten útils i es relacionen amb les persones del seu entorn”, explica Roser Centelles. La també membre de la directiva apunta que per aquest motiu el que busquen ara és diversificar el tipus d’usuari. “Pots ser una persona jove i puntualment tenir una necessitat i després retornar aquest favor amb el teu temps”, explica Centelles. Des del Banc del Temps es remarca que la necessitat ha de ser puntual: “No pots demanar que et vagin a buscar als nens a l’escola habitualment perquè potser llavors estaríem ocupant el lloc de treball d’una cangur”.

Des de la junta tenen molt clar que el Banc del Temps “és possible gràcies a l’esforç dels usuaris” i troben a faltar “suport de l’Ajuntament”. Per contactar amb ells podeu dirigir-vos dimarts i dijous d’11 a 12 i de 18 a 19 a la recepció de l’Ateneu o escriure a bancdeltempsc@gmail.com.

NF

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?