El 65% dels desplaçaments dels cerdanyolencs són interns

WhatsApp Image 2024-04-03 at 8.46.47 AM

El 65 % dels desplaçaments que realitza la població resident al municipi són interns, els de connexió representen el 32 % de la mobilitat diària i el 3 % són desplaçaments externs. Aquesta és una de les principals característiques de la mobilitat a Cerdanyola que es van fer públics abans de l’aprovació inicial a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) al ple municipal de gener.

A Cerdanyola, la congestió d’infraestructures viàries primàries com la C-58 i l’AP-7 col·lapsa el viari urbà perquè passa a usar-se com a bypass. Els residents fan els seus desplaçaments diaris a peu o en bicicleta en el 52 % dels casos, el transport privat correspon al 40 % i el transport públic al 8 %. El 33,5 % dels desplaçaments de connexió d’un dia feiner són amb Barcelona, el 13 % amb Sabadell, el 12,5 % amb Sant Cugat del Vallès, el 8,4 % amb Ripollet i el 5,1 % amb Barberà del Vallès. Finalment, el 55 % dels desplaçaments amb connexió a Barcelona es realitzen en transport privat, un percentatge que supera el 80 % en les connexions cap a Sabadell i Sant Cugat del Vallès i el 95% en el cas de Barberà del Vallès i Terrassa.

Un total de 35.531 vehicles, segons dades del 2020

El parc de vehicles de Cerdanyola està format per 35.531 vehicles, segons dades del 2020. D’aquests, uns 26.424 són turismes i 5.962 són ciclomotors i motos. El parc censat de vehicles a Cerdanyola presenta una part important de vehicles sense distintiu ambiental: 21% dels turismes, 43% de les furgonetes, 20% de les motocicletes, 47% dels ciclomotors i 40% dels camions. Pel que fa la introducció dels vehicles elèctrics i de baixes emissions, tot i que la seva proporció en el parc censat de Cerdanyola és encara molt baix, el seu creixement és exponencial des de l’any 2015, asseguren els informes del consistori. Segons dades de l’AMB, fins a l’octubre de 2020 s’havien acceptat 94 sol·licituds de la T-Verda (títol de transport que permet utilitzar de manera il·limitada i gratuïta els serveis de transport públic integrats a les 6 zones tarifàries de l’ATM durant 3 anys) de residents a Cerdanyola des de la seva implantació al setembre de 2017.

Està previst que Cerdanyola entri en Zona de Baixes Emissions l’1 de juliol

La contaminació atmosfèrica de l’aire urbà és un problema patent des de fa molts anys i les emissions del transport terrestre són la font de contaminació més important. A diverses ciutats de l’entorn metropolità, des de l’any 2020, ja s’han implantat les Zones de Baixes Emissions (ZBE), que són àrees on es regula l’accés dels vehicles motoritzats més contaminants, de tal manera que els vehicles que generen major quantitats d’emissions no puguin circular per la zona delimitada. La Llei 7/2021 de canvi climàtic i transició energètica obliga a totes les ciutats espanyoles de més de 50.000 habitants a establir una Zona de Baixes Emissions. Com a resposta a aquesta obligació, el ple municipal de gener donava llum verda a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Cerdanyola. Està previst que Cerdanyola entri en Zona de Baixes Emissions l’1 de juliol del 2024 i que es comenci a sancionar als vehicles sense etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (0, ECO, C i B) a partir de l’1 de gener de 2025. Les infraccions seran considerades totes com a greus i seran de 200 euros amb un recàrrec del 30% per reincidència. Els ingressos obtinguts per les sancions es destinaran a finançar actuacions orientades a impulsar la mobilitat sostenible. En el moment de l’aprovació, la regidora Mobilitat, Conchi Martínez, assegurava que la contaminació atmosfèrica “continua sent el major perill per la salut ambiental als nostres territoris”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?