
El Líban és un país de prop de cinc milions de persones amb més d’un milió de refugiats provinents de les guerres a Síria i a Iraq. Amb el convenciment que els qui pateixen més aquesta situació són els infants i els joves, La Salle i Maristes van decidir impulsar el Projecte Fratelli amb l’objectiu principal de proporcionar suport educatiu als infants o i joves refugiats. El projecte, que compta amb el suport de Mans Unides, va ser presentat pel missioner Miquel Cubeles al Casal Parroquial.
“Hi ha més nens i nenes refugiats necessitats d’educació pública, que infants libanesos a les escoles públiques”
El Projecte Fratelli és un projecte intercongregacional que treballa a prop de les ciutats de Beirut i de Sidó. En un país que té la major concentració ‘per capita’ de persones refugiades al món, la capacitat i recursos educatius del sistema públic libanès son limitats. D’aquesta necessitat, entre d’altres en el territori, va néixer al 2015 el Projecte Fratelli. Un dels principals reptes per als refugiats al Líban és que la capacitat i els recursos educatius són molt limitats en el sistema públic. “Hi ha més nens i nenes refugiats necessitats d’educació pública, que infants libanesos a les escoles públiques”, explicava Cubeles, que juntament amb el també missioner Andrés Porras, treballa des del setembre del 2015 en un projecte educatiu que vol respondre a les necessitats educatives de nens i joves refugiats en el Líban. Animats per la trucada del Papa Francisco a deixar els seus llocs de confort i sortir a les perifèries, els religiosos van creure que davant el fenomen de la guerra a Síria i la gran quantitat de refugiats. I tot i que no li agraden les fronteres geogràfiques o polítiques, Cubeles va decidir donar resposta a la necessitat d’ajudar als infants i joves refugiats en un lloc de frontera com el Líban. “És un país molt acollidor i multiètnic. Un de cada quatre habitants del Líban és un refugiat”, assegura abans d’explicar que el seu objectiu era acostar-se als infants i joves que estan fora del sistema educatiu. “Són nanos que han viscuts situacions traumàtiques i a més d’educació necessiten acompanyament perquè puguin mirar al futur amb una certa esperança”, explica tot assegurant que els nens són nens sempre. “Si els hi dones un lloc segur on se sentin ben acollits recuperen l’alegria, es meravellós veure com arriben a expressar la seva felicitat. Però això no vol dir que no quedin ferides”, remarca el germà marista.
A Fratelli van començar amb un centenar d’infants i joves i sempre han estat en creixement. “Actualment han passat més de 1.500 nanos pels nostres recursos i no arribarem a tocar fons perquè la guerra no s’ha acabat i encara que s’acabi aquestes famílies ja ho han perdut tot. Tant de bo puguin recuperar una mica d’esperança”, desitja Cubeles.
Moment de reflexió
Ara que fa quasi quatre anys de l’inici del projecte, apunta Cubeles, és el moment de reflexionar sobre la seva tasca: “Les xifres són importants, però hem de millorar la qualitat de l’atenció a les persones per poder fer sortir el millor d’ells mateixos”. Una feina que poden fer gràcies a ajuts internacionals com el de Mans Unides, que enguany celebra el 60è aniversari. Des del 2016 el projecte Fratelli és beneficiari de Mans Unides. Concretament, l’ONG finança l’acollida dels infants de 3 a 6 anys.
Recepció a l’Ajuntament de Cerdanyola
L’alcalde, Carles Escolà, i la primera tinent d’alcalde, Elvi Vila, van rebre a Cubeles a l’Ajuntament. La trobada va comptar amb la participació de persones de Mans Unides de la ciutat, així com el rector de la parròquia de sant Martí, mossèn Joan Carles Montserrat.