
L’últim ple municipal de l’any va aprovar per unanimitat adjudicar el contracte del servei de manteniment d’arbrat, places i espais verds municipals a l’empresa Urbaser SA. El contracte es fa per un període de quatre anys -més una possible pròrroga d’un any- i té una dotació econòmica que quasi dobla l’anterior, ja que passa de 940.000 a 1.750.000 euros.
“És un dels contractes més importants de l’Ajuntament”, remarcava la regidora d’Espai Públic, Eulàlia Mimó, que recordava que el nou contracte incorpora tota la jardineria de Cerdanyola, incloent-hi zones que fins ara estaven excloses del contracte com el PTV i el Centre Direccional. “Afegim més personal i més mitjans, està plantejat amb criteris de sostenibilitat i s’inclou un control de qualitat del servei. Ha estat un expedient complicat que s’ha allargat gairebé un any, però tindrem un contracte que ha de suposar una millora per a la ciutat”, afegia Mimó. “El nostre grup sempre defensarà que aquest tipus de serveis puguin ser de gestió directa, però entenem la dificultat que ha tingut l’expedient i que es millori el servei”, defensava Pilar Adell (En Comú Podem).
Modificació de la Relació de Llocs de Treball de l’Ajuntament
Per una altra banda, quedava aprovada definitivament la modificació de la Relació de Llocs de Treball –que afecta 131 treballadors del consistori- després del període d’al·legacions. En aquest punt es van rebutjar – amb els vots favorables del govern, En Comú Podem i Junts i l’abstenció d’ERC, Cs, Guanyem i PP- les propostes fetes pel sindicat CNT en representació dels treballadors de Promoció Econòmica.
D’altra banda, es van aprovar –amb l’abstenció de tota l’oposició- un total de 27 de reconeixements extrajudicials d’obligacions.
Pacte d’alcaldes pel Clima i l’Energia Sostenible
El consistori es va adherir al Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia Sostenible, iniciativa de la Comissió Europea per adoptar el compromís de reduir els gasos d’efecte hivernacle en més del 55% per a l’any 2030 mitjançant la millora de l’eficiència energètica i un major ús de fonts d’energia renovables. “És important renovar els compromisos climàtics del municipi signats al 2008 mitjançant un nou acord amb la finalitat que al 2050 s’hagi aconseguit la neutralitat climàtica”, explicava la regidora de Medi Ambient, Eulàlia Mimó. Amb l’adhesió al pacte s’adopta el compromís d’elaborar un Pla d’Acció pel Clima i l’Energia en un termini màxim de dos anys des de la data d’adhesió al Pacte. L’abast del document respondrà a les directrius que s’estableixin per part de la Comissió d’Energia de la Unió Europea i inclourà un inventari base d’emissions i una avaluació de les vulnerabilitats i riscos al canvi climàtic. També s’haurà d’elaborar un informe de seguiment cada dos anys des de la data d’enviament del Pla d’Acció pel Clima i l’Energia que avaluï, monitoritzi i verifiqui els objectius. “Esperem que aquesta adhesió continuiï amb el compliment del pacte que vam acordar en les negociacions del pressupost”, demanava Pilar Adell (En Comú Podem). “Quantes emissions de C02 té Cerdanyola? En tenim menys o més que al 2008, quan es va signar el pla anterior? Anem molt tard i ens hem quedat molt curts. No s’han fet actuacions rellevants per reduir les emissions de CO2. Posen les paraules, però falten els fets”, criticava Albert Turon (ERC). “Continuem avançant i a Santa Anna es farà un carril bici i treballem per fer més coses”, responia Mimó.
Adéu de Pilar Adell
Via urgència, el ple va prendre coneixement de la renúncia formulada per Pilar Adell (En Comú Podem) al càrrec de la regidora de l’Ajuntament de Cerdanyola. “Per motius personals, que no són de salut, aquest bonic viatge ha arribat al seu final. Aquesta aventura m’ha permès conèixer molta gent i recuperar gent que havia estimat en la seva adolescència. També he aprés molt i estic satisfeta de la relació que hem tingut tots els grups municipals”, s’acomiadava Adell entre els agraïments de la resta de grups del consistori.
La Policia Local i el català, protagonistes de les mocions
En l’apartat de mocions, el ple va aprovar –amb l’abstenció de Ciutadans i PP- la moció de Plataforma per la Llengua i presentada per PSC, ERC, Guanyem, En Comú Podem i Junts per vetllar pel compliment i el desplegament del Reglament per a l’ús de la llengua catalana a l’Ajuntament de Cerdanyola. El text, que constata la disminució de l’ús social del català en els darrers anys, especialment en els segments més joves de la població, demana vetllar pel compliment i el desplegament del Reglament per a l’ús de la llengua catalana a l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, aprovat pel Ple Municipal al 1998. La moció demana assegurar el funcionament de la Comissió Interdepartamental de Seguiment del Reglament per a l’ús de la llengua catalana i que es constitueixi , al més aviat possible, la comissió tècnica que n’haurà de dependre i donar suport a les iniciatives institucionals, socials i cíviques que promoguin l’ús de la llengua catalana mitjançant els instruments i recursos propis de l’administració local. La Plataforma per la Llengua s’ha constituït des de fa un mesos a Cerdanyola amb la voluntat d’incidir al municipi per fomentar l’ús i l’aportació de la llengua catalana. “Sempre amb un to constructiu, però contundents amb els nostres posicionaments, que entenem que som més necessaris que mai. La moció vol posar les bases perquè hi hagi un treball a Cerdanyola per fomentar l’ús del català. Arreu dels Païssos Catalans actualment hi ha una situació de descens de l’ús social del català en termes relatius”, defensava un dels membres de la Plataforma per la Llengua a Cerdanyola, Arseni Armengou, durant l’audiència ciutadana. “Caldria veure de quines maneres podem millorar l’aplicació del reglament aprovat al 1998. No és la moció que inicialment havíem previst, però és la més òptima que ens permet posar-nos a treballar com més gent millor en l’aplicació d’aquest reglament”, destacava.
Per contra, es va rebutjar –amb el no de PSC i En Comú Podem i l’abstenció de Guanyem- la moció d’ERC, Ciutadans i Junts per a l’equiparació salarial i millora de les condicions laborals de la Policia Local de Cerdanyola. La proposta insta al govern municipal a millorar la retribució de la totalitat de la plantilla de la Policia Local i equiparar així les retribucions amb la mitjana dels municipis del grup II de l’estudi de retribucions del personal dels ens locals publicat per la Diputació de Barcelona. També s’insta a l’executiu de Cordón a realitzar una valoració de llocs de treball on es contempli la Policia Local i a establir un pla de millora a llarg termini de cos de la Policia Local de Cerdanyola que reculli, entre altres, les millores en les condicions físiques de l’entorn de treball, un pla de carrera i un pla de formació permanent pels agents del cos. Finalment, es sol·licita al govern municipal que convoqui les places vacants de manera que no sigui necessari ocupar les places d’interinatge i a continuar dotant de material i unes instal·lacions dignes a la Policia Local. “La Policia Local de Cerdanyola fa anys que reivindica una sèrie de millores imprescindibles per dur a terme la seva tasca amb professionalitat. Quan vam entrar a governar la diagnosi va ser clara: la Policia Local tenia moltes mancances”, reconeixia la regidora de Seguretat Ciutadana, Glòria Urbano. “Totes les mancances han estat considerades per nosaltres com a oportunitats de millora. I estem aconseguit moltes coses, com l’ampliació de la comissaria, canvi de l’aplicatiu policial, càmeres de seguretat perimetrals per a la comissaria, adquisició de cascos i motocicles per a tota la plantilla, adquisició d’impressores portàtils, reforma del vestuari, adquisició de més parc automobilístic, radars nous, cursos de formació, dinàmiques de grup i estem elaborant el Pla Director de Seguretat de Cerdanyola”, explicava Urbano. “El govern municipal aposta per una Policia Local de màxima qualitat, un servei públic que garantitzi la llibertat i la tranquil·litat del conjunt de la ciutadania de Cerdanyola”, remarcava la regidora de Recursos Humans, Pepi Rivera. “S’ha d’augmentar la retribució de la Policia Local, però hem de tenir en compte que treballen amb un quadrant d’assumptes propis, antiguitat i disponibilitat que fan que la seva jornada laboral sigui inferior a la de plantilles del nostre entorn”, explicava la regidora. També anunciava que “la valoració dels llocs de treball es farà tramitant la licitació d’un estudi organitzatiu que contempla la revisió de tots els llocs de treball del conjunt de l’Ajuntament”.