Devicare, d’idea a empresa pionera

4693ba70fe7ccf8c5461d5f42e16af89

“En un parell d’anys hem passat d’una idea a una empresa amb inversors i 10 treballadors”. Aquest és el balanç que fa el fundador i director general de Devicare, Rosendo Garganta, d’un projecte premiat a la primera Beca d’Emprenedoria del Rotary Club de Cerdanyola (2012) i que s’ha convertit en una empresa pionera en desenvolupar el primer abordatge preventiu domiciliari del món per a la litiasi renal i urinària sota la marca Lit-Control.

Devicare, que posteriorment ha guanyat el premi Emprenedor XXI edició Catalunya i el premi EmprenedorXXI estatal, té la seu al Parc de Recerca de la UAB, té un objectiu molt clar: “Som una empresa especialitzada en el desenvolupament de solucions innovadores per al diagnòstic, monitoratge i tractament de malalties cròniques, principalment les que es puguin controlar des del domicili del pacient”. I és que Garganta té molt clar que el sector sanitari ha de passar d’un model curatiu a un model preventiu. La litiasi renal (pedres al ronyó) és una malaltia crònica que afecta a una de cada 10 persones al llarg de  la seva vida. Aquesta dolència va acompanyada de dolorosos episodis coneguts com a còlics nefrítics que tenen una taxa de recurrència d’un 60% després de 5 anys i un 80%  al cap de 10 anys. “Aquests dolorosos episodis no només suposen  l’empitjorament de la qualitat de vida de malalt sinó que els seus tractaments tenen un cost a la sanitat pública de fins a 3.000 euros per pacient”, apunta el cerdanyolenc. Devicare va signar un un contracte d’exclusivitat per 5 anys amb la farmacèutica M4Pharma per comercialitzar el Lit-Control pH Meter, un dispositiu que permet que cada pacient controli de forma senzilla i ràpida el pH de la seva orina, analitzant una mostra cada matí. La previsió és que el dispositiu, que ara està en període de proves a la consulta de 10 uròlegs del país, surti al mercat a finals d’any. “Podrem canviar la vida de molts malalts en la mesura que els uròlegs vulguin, perquè el pacient només ens coneixerà mitjançant ells, Internet o el boca-orella”, remarca Garganta, que afirma que de moment el producte està sent molt ben rebut pels especialistes.“Si quan  mesures el ph amb el Lit Control, aquest és fisiològicament normal,  no has de prendre cap mesura, però si està alterat haurà de prendre mesures de prevenció”. I en aquesta línia, Devicare ja té al mercat els complements alimentaris Lit-Control pH Up® i Lit-Control pH Down®, que contribueixen al normal funcionament de l’àcid-base de l’organisme tot evitant la formació d’aquells càlculs que creixen en un pH urinari inadequat. “De forma experimental tenim una pacient que genera dos còlics al mes i portava anant a l’uròleg des de fa 25 anys i amb aquests productes ja porta tres mesos sense cap còlic”, assegura satisfet Garganta.  

CERTIFICACIONS DE QUALITAT
Al juliol l’organisme britànic BSI concedia a Devicare les certificacions de qualitat ISO 9001: 2008 i ISO 13485: 2012. “És important perquè aquests segells no només faciliten a Devicare l’accés dels seus productes i serveis al mercat nacional i europeu sinó que demostren que tenim la capacitat de subministrar productes sanitaris que compleixen els requisits del client”, explica Garganta.

ELS ORÍGENS
Devicare va fundar-se després de tancar un acord de transferència de tecnologia amb la Universitat de les Illes Balears per a la cessió de la patent de Lit-Control. “A partir d’aquí  ens vam posar amb el desenvolupament del primer prototip del device i  vam decidir crear un equip de enginyeria format per diversos centres”, destaca el cerdanyolenc. Quatre mesos més tard s’aconseguia crear un primer prototip funcional de Lit-Control que permetia validar el producte a nivell tècnic, clínic i de mercat. Així Lit-Control naixia com el dispositiu inicial de Devicare, el primer dispositu del món que permet un abordatge preventiu domiciliari de la litiasi renal, prometent reduir les recurrències de còlics nefrítics en els pacients, millorant la seva qualitat de vida i estalviant en despesa sanitària. Un objectiu que ha estat ben valorat pels inversors i que ha comportat que Devicare obri “una ronda d’ampliació de capital de dos milions d’euros”. Ara el repte de l’empresa és “continuar aconseguint diners per poder fabricar nous dispositius per a malalties cròniques que facilitin l’autocontrol a casa”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?