De Cerdanyola al Congrés

bf1e20a4462b71e3cc4cece2a8c96ac8

Després de tres hores al municipi, el diputat d’ERC Gabriel Rufián es compromet a traslladar a Madrid algunes de les principals problemàtiques de la ciutat

El diputat republicà Gabriel Rufián s’ha compromès a traslladar al Congrés dels Diputats algunes de les principals problemàtiques de Cerdanyola després d’una visita de tres hores a la ciutat. Abocador, amiant, antenes, crematori… Amb una sensació d’estar fent un ‘ tòxic tour’, Rufián es mostrava sorprès per les explicacions que li feien entitats i veïns.

“SEGONS QUI, TÉ MÉS POR A VODAFONE QUE A FRANCO”

“Construir habitatges aquí no és una temeritat absoluta?”, es preguntava el diputat republicà després de visitar l’abocador de Can Planas -pel qual ERC ha presentat una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat demanant 15 milions d’euros per començar els primers treballs de remediació- de la mà de la portaveu municipal, Helena Solà, i el president de la secció local, Albert Turon. Uns metres més enllà, a les portes del cementiri, la plataforma No al crematori li explicava el projecte i recollit la seva signatura en contra. Els membres del col·lectiu remarcaven al diputat la necessitat d’una llei més restrictiva per regular les substàncies tòxiques que emeten els crematoris. Ja a la seu d’ERC a Cerdanyola, Rufián escoltava les reivindicacions de part del col·lectiu contra les antenes de telefonia mòbil, que li traslladava el problema derivat per la manca de competència dels ajuntaments en la instal·lació d’antenes de telefonia mòbil. “Aquí la lluita serà demanar la transferència de les competències en aquesta matèria als ajuntaments”, els assegurava Rufián, que els avançava que “Madrid té una part positiva que és el ressò mediàtic”, però també té una cara negativa per la “pinça” de govern que fan PP i C’S sempre que hi ha una “gran companyia” al darrere. “El diputat de torn no vol tancar-se les portes de Vodafone o Telefónica, per exemple. Segons qui, té més por a Vodafone que a Franco”, remarcava Rufián, mentre assegura que ERC vol que les empreses tirin endavant, “però no a canvi de la salut de les persones”.
Rufián també es va mostrar molt interessat per la problemàtica de l’amiant. El pneumòleg cerdanyolenc Josep Tarrés i l’advocada del Col·lectiu Ronda, Esther Costa, posaven sobre la taula les que creuen que han de ser les demandes principals. La primera és l’establiment d’un fons de compensació per als afectats, com ja existeix a altres països europeus. També s’ha d’incloure l’asbestosi com a malaltia que permeti la jubilació anticipada i procedir al desamiantat de carrers i edificis a través d’un mapa de les zones de l’Estat més afectades. “S’hauria de començar per les escoles, Cerdanyola i Ripollet estan plenes d’amiant”, destacava Costa, després que Tarrés expliqués el període de latència de la malaltia pot ser de 20, 30 o 40 anys i que el major número de casos es detectarà al 2022. Fins ara la presència d’Uralita a la ciutat ha provocat més de 1.000 malalts a Cerdanyola: “Ara ja detecto un cas per setmana”, explicava el doctor cerdanyolenc.

Al mercat de Fontetes, Rufián coneixia de primera mà la problemàtica de l’amiant a l’escola Carles Buïgas i la Comissió del Transport del CEIP Escola Bellaterra li exposava les seves demandes.

INICIATIVES PARLAMENTÀRIES
Després de la visita, el balanç de Rufián era clar: “Cerdanyola és un municipi amb problemes específics i alguns que afecten l’àmbit estatal com l’amiant, intentarem plantar cara a Madrid malgrat el bloqueig de PP i Ciutadans i el suport puntual també del PSOE”. A més de ressò mediàtic, Rufián va comprometre’s a fer preguntes al Congrés sobre les problemàtiques i també a presentar iniciatives parlamentàries després de tenir tota la informació detallada.

En una atenció a la premsa, el diputat explicava que les esmenes presentades per ERC als Pressupostos Generals de l’Estat i valorades en 22 milions d’euros per a Cerdanyola havien estat rebutjades per l’acord del PP i Ciutadans. El diputat anunciava que les tornaran a presentar “tantes vegades com calgui”, però també és molt conscient de la realitat: “De facto PP i C’s formen una pinça i molts temes queden bloquejats, el PSOE és la clau”. Pot sonar repetitiu, assegurava Rufián, però problemes com aquests “només s’aconseguiran solucionar amb la constitució d’una República de tots i per a tots”. En definitiva, segons les seves paraules, “la gent no menja banderes, només volem un país decent on, per exemple, la gent no mori per haver treballat amb amiant”. – N.Ferrer

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?