David Serra: “El 50% de l’èxit de la recuperació és la fisioteràpia”

davidserra

David Serra mira l’esport des de dos angles: amb les vambes d’atletisme posades com a actual Campió d’Europa al seu grup d’edat en Duatló Sprint, i des de la consulta de David Serra Fisioteràpia com a especialista. Serra va aprofundir en el món de la fisioteràpia després que una lesió a la cama li impedís assolir objectius, i va inaugurar la seva consulta fa 20 anys al carrer Sorolla. Actualment, combina les seves dues passions aconseguint èxits a dues bandes. Professionalment ha treballat amb esportistes de primer nivell com la ex-número dos de tennis, Maria Sharapova.

Com van ser els seus inicis en atletisme?

Va ser casualitat. Amb nou anys ja m’agradava córrer i a l’escola va aparèixer un nou professor d’esports, en José Manuel Abascal, que uns anys més tard va ser medallista als Jocs Olímpics de 1984 de Los Àngeles a la distància de 1500 metres. Gràcies a ell vaig descobrir el món de l’atletisme, i vaig començar al cros i a la pista. Posteriorment vaig evolucionar a mitges maratons, curses d’asfalt, curses de muntanya, bicicleta i després duatló. Vaig anar combinant modalitats.

Va ser després de la seva lesió greu quan va conèixer el món de la fisioteràpia?

En aquella època tenia uns 18 anys i competia a la categoria Júnior de 1500 metres llisos. En una cursa vaig notar un dolor molt fort a la cama que em va impedir classificar-me a la final del campionat de Catalunya. Al centre de rehabilitació em va entusiasmar veure que també altres esportistes es recuperaven gràcies a les mans i tecnologies dels especialistes. Aquí vaig conèixer el valor d’aquesta professió. De fet, el cirurgià que em va operar em va dir que el 50% de l’èxit de la recuperació és la fisioteràpia.

Què li suposa el fet de combinar la fisioteràpia amb l’atletisme?

És fàcil i difícil; fàcil en el sentit que m’agraden les dues coses. Com que la feina m’apassiona no em suposa cap esforç extraordinari. Sempre tinc ganes de fer esport, però la qüestió del temps és el problema, i costa mantenir l’equilibri i dedicar-me a la família. Però per algú per a qui l’esport és important, jo crec que s’ha de buscar l’espai, ja sigui a nivell de competició o de hobby.

Quin resultat han tingut les tecnologies d’última generació que ha incorporat a David Serra Fisioteràpia, com la Teslateràpia i R-Shock?

Va ser una aposta arriscada perquè vam fer una gran inversió molta incertesa econòmica a nivell global. Vam apostar per arriscar i vam aprofitar per millorar. Sempre estem a l’última a nivell de tecnologies perquè els nostres tractaments siguin de qualitat. Quan trobem alguna cosa interessant ho estudiem durant un temps, i si veiem que aporta un extra als nostres pacients, fem el possible per incorporar-ho. Deu fer un any d’aquestes dues noves incorporacions i estem molt satisfets.

Quina és la recuperació de què està més orgullós?

Cada recuperació és bonica. Em va fer molta il·lusió la d’una àvia que no podia caminar i al cap de poques sessions va poder fer-ho. A causa de la pandèmia, hi ha hagut molta gent gran que no ha pogut sortir a fer la seva activitat física diària i això ha generat problemes articulars i musculars. Recordo també la d’un esportista, el Víctor del Coral, que a una setmana de la Marató de Barcelona va patir un esquinç al turmell. Amb doble sessió diària el vam poder recuperar i no tan sols va poder-la fer, sinó que a sobre va quedar en desena posició absoluta.

Què li suposa ser campió d’Europa en Duatló Sprint, després de la caiguda en bicicleta dues setmanes abans?

Només el fet de poder viatjar i participar en la prova ja va ser molt important. Després d’un any de pandèmia sense gairebé poder competir, aquest 2021 l’únic objectiu important que tenia era el Campionat d’Europa. El fet deveure’m a 15 dies de la cursa sense quasi poder-me moure m’obligava a descartar la participació. Però després de medicació i tractaments, pocs dies abans de la competició vaig veure que podia córrer gairebé sense dolor. Guanyar va ser emocionant i va compensar la derrota de l’any passat a 4 segons del tercer.

Quina és la preparació correcta abans d’una carrera com aquesta?

Una part important de la preparació inicial és córrer amb qualitat. Per ciclisme has de tenir una condició física forta; per les transicions entre córrer i la bicicleta, cal millorar la part tècnica per perdre el mínim temps possible. També és important preparar l’adaptació de la musculatura als canvis d’esport i fer entrenaments específics. Tot això s’ha de preparar amb molts mesos d’anticipació.

Com d’important és per a l’esportista un bon tractament de fisioteràpia?

És molt important, perquè com millor facis la recuperació el teu rendiment serà més alt. Cada entrenament és una càrrega que genera destrucció muscular i fatiga en el cos. Llavors, com més ràpida i millor és la recuperació de la càrrega, et permet assimilar els entrenaments i generar de nous abans del normal.

Què ha de passar perquè deixi l’esport?

Faré esport fins que alguna qüestió física o mental m’ho impedeixi, però la competició és una altra cosa. Segurament algun dia deixaré de competir, però mentre els resultats m’acompanyin aniré aguantant. Però mai deixaré de fer esport a un nivell o un altre. Alguna cosa s’ha de fer, perquè el moviment és vida i l’activitat física és molt saludable i recomanable que millora la qualitat de vida. – Nora Muñoz

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?