Crida a la responsabilitat per aprovar la modificació del tipus de l’IBI

1c50d52dbe9254e500a5390a4a3fecb7

El govern municipal encara no té el suport necessari per aprovar al ple del proper dijous la modificació del tipus de l’Impost de Béns Immobles (IBI). Actualment l’executiu d’Escolà només compta amb el vot favorable d’ICV-EUiA i fa una crida a la responsabilitat de tota l’oposició, però especialment de CiU i PSC, per evitar que el consistori perdi dos milions d’ingressos.

L’IBI SUPOSA EL 40% (UNS 20 MILIONS) DELS INGRESSOS DE L’AJUNTAMENT

Al maig totes les forces del plenari van decidir acollir-se a la possibilitat que oferia la Direcció General del Cadastre per realitzar un descens lineal del 8% en els valors cadastrals de la ciutat, recordava el regidor de Serveis Econòmics, Daniel Mallén, que remarcava que si es fa efectiva aquesta baixada i no es modifica el tipus de l’IBI -suposa el 40% dels ingressos previstos i uns 20 milions del total del pressupost- implicarà un descens proper als dos milions d’euros en la recaptació de l’Ajuntament. “I els ajustaments que caldria fer no es poden realitzar sobre els costos de personal, ni sobre els grans contractes licitats”, explicava Mallén. “Per tant, existeix el risc que aquesta minva afecti de manera directa als serveis que s’ofereix a la ciutadania”, avançava el regidor. De moment, el govern municipal no ha rebut cap proposta de cap partit de l’oposició: “És lícit tenir un altre model de recaptació, però si es recapta menys s’ha de dir d’on es vol retallar”, afirmava Mallén.

La proposta de revisar el valor cadastral va tenir el suport majoritari del ple, recordava l’alcalde Carles Escolà, “i ara en un acte d’irresponsabilitat s’intenta bloquejar”. Com va fer Mallén, el batlle  insistia en la crida a la responsabilitat de CiU, “perquè en el seu moment va jugar un paper actiu en la presa d’aquesta decisió com a part del govern” i al PSC com a formació que ha governat la ciutat el passat mandat. L’executiu està “obert a negociar”, però recorda que el punt s’hauria d’aprovar demà dijous per poder complir amb els 60 dies d’exposició pública abans de l’aprovació definitiva. “No tenim cap proposta concreta, però a ningú li hem escoltat dir que s’hagi de recaptar menys o tancar serveis”, apuntava Mallén, que es mostrava contundent: “Si el govern ha d’acabar pujant el to ho farem, és molt irresponsable jugar amb la recaptació de l’IBI”.

CiU no aprovarà la modificació de l’IBI sense pressupost ni pla d’inversions

Si el govern municipal no presenta un pressupost i un pla d’inversions, el grup municipal de CiU no votarà favorablement les ordenances fiscals en el ple del proper dijous. “La nostra responsabilitat és amb el nostre programa electoral i amb Cerdanyola. No som membres del govern perquè se’ns va fer fora i no tenim cap pacte de governabilitat”, remarcava el portaveu de CiU, Josep Grau, mentre que el regidor Marc Costa assegurava que el govern no els pot tornar a demanar un altre “xec en blanc” com ja va fer l’any passat quan van aprovar les Ordenances Fiscals sense conèixer el pressupost.

La davallada de dos milions d’euros d’ingressos de l’IBI si no s’aprova la modificació del tipus és una “xifra important”, segons Grau, però “no és una situació preocupant” perquè només s’ha executat un 40% del pressupost i al final d’any hi haurà  un romanent de tresoreria  d’uns 10 milions d’euros. El govern municipal ha especulat durant dos mesos amb la possibilitat que el govern central no aplicaria els coeficients dels nous valors cadastrals i quan fa unes setmanes va decidir fer-ho s’han trobat amb aquesta urgència per “irresponsabilitat”, explicava Grau. Al ple d’octubre l’oposició va tombar la proposta d’ordenances del govern i “des de llavors el govern ha tingut dos mesos per negociar un pressupost i un Pla d’inversions”. Per a CiU “si no hi ha pressupost és perquè el govern no ha fet la feina” i recordava que abans de sortir del govern les àrees que gestionaven els convergents ja havien presentat la seva proposta de pressupost.

Els convergents aprofitaven la seva roda de premsa per denunciar les “pressions polítiques” i el “xantatge” que estan patint per part del govern municipal. En aquest sentit, Grau afirmava que l’executiu ha buscat suport per a la modificació de l’IBI i ha trobat que Ciutadans els hi votaria favorablement a canvi que l’Ajuntament de Cerdanyola surti de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). “Podríem parlar d’una espècie de xantatge i pressions polítiques per part del govern, especialment d’ERC, contactant amb parlamentaris i l’AMI”, exposava el portaveu convergent, perquè CiU finalment voti a favor de la modificació de l’IBI. “No ens fem responsables que el govern ara sí se salti una línia vermella que és el compromís amb el procés”, apuntaven.

“Com a oposició responsable hem d’analitzar el que votem”, destacava la regidora Encarna Linares, que criticava el govern per la seva “absoluta falta de previsió rebotant la responsabilitat a l’oposició”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?