
Persones per sobre dels 50 anys que no volen fer-se grans a casa o a una residència i busquen alternatives. A Cerdanyola, un grup de 15 persones han decidit sumar esforços per viure en comunitat i han trobat uns terrenys per a una futura cooperativa d’habitatge que construirà un edifici de pisos petits, funcionals i econòmics on les persones grans puguin projectar una nova convivència. “Ens fem grans, el pis es fa gran i volem viure activament en el marc d’una cultura col·laborativa”, explica una de les membres del col·lectiu, Cristina Marin. De moment, ja han reservat uns terrenys al final de Serragalliners -al costat dels pisos dels Maiols-, propietat de l’Incasòl.
“El terreny està ubicat dins del Parc de l’Alba, no està en la zona afectada per l’abocador de Can Planas i el podrem comprar a preu de mercat”, apunta Joan Begué, un altre dels membres de la cooperativa. En aquests moments hi ha 15 persones interessades en el projecte, que està obert a la ciutadania que estigui per sobre dels 50 anys i que “entengui el que vol dir una cultura col·laborativa i viure en comunitat”. En aquest sentit, el terreny de 2.800 m2 acollirà un edifici amb 23 apartaments -d’una o dues habitacions- d’uns 70 m2 i amb espais comuns com sales de lectura i de reunions, gimnàs, piscina, bugaderia o un jardí autosostenible: “L’objectiu és trencar l’aïllament de les persones grans i donar pas al màxim d’espais comunitaris”, assegura Marin, que destaca que volen que l’edifici sigui el màxim de sostenible per “també poder reduir el màxim les despeses dels habitatges”. El preu dels apartaments dependrà del número d’interessats i de les característiques finals de l’edifici, que preveu espai per a 23 habitatges, però des del col·lectiu es calcula que la xifra pot anar dels 60.000 als 80.000 euros.
Les cooperatives de gent gran, l’anomenat senior cohousing, estan en auge al Regne Unit, al Canadà als Estats Units o a Itàlia. Actualment el col·lectiu de Cerdanyola s’ha associat a la cooperativa d’habitatge Sostre Cívic que va néixer davant del problema de l’habitatge, els desnonaments, la impossibilitat de fer front a les hipoteques i la falta d’habitatge social. “Ens hem associat a ells fins que ens constituïm legalment”, remarca Begué. Ara, el col·lectiu de Cerdanyola, format per 15 persones, s’ha dividit en diferents comissions de treball -seguiment dels terrenys, finançament i necessitats dels veïns, entre d’altres- amb un horitzó ben definit: “En tres o quatre anys hem d’estar vivint allà”. Els interessants en el projecte poden contactar amb Joan (646 271 193) o Jesús (661 646 206).