Construir la ciutat amb la veu de les dones

PXL_20220531_160916916

Un total de 32 dones han participat a les quatre marxes exploratòries – Banús, Fontetes i Turó, Serraparera i Montflorit- que s’han plasmat en la redacció d’una diagnosi participada per promoure canvis i millorar la sensació de seguretat de les dones de l’espai públic.

Aquest document de treball es presentava en un acte obert a la ciutadania al MAC. “Volem un espai públic segur per a tothom, però no és el mateix tornar a casa per a ells que per a elles. Hem de promoure canvis que ajudin a millor la percepció de seguretat que tenim les dones”, valorava Marta Fonseca, del Col·lectiu Punt 6, entitat dinamitzadora de l’activitat.

Durant les marxes, les dones participants van comprovar elements que poden millorar la percepció de seguretat i també la utilitat dels espais públics. Com explicava Fonseca, cada zona té les seves particularitats, però totes comparteixen aspectes com la il·luminació, el mobiliari urbà, l’accessibilitat o els espais verds, entre d’altres. A Banús, un dels principals elements analitzats van ser els baixos dels edificis, espais oberts però alhora insegurs. La marxa que recórrer Les Fontetes destaca com a punts insegurs l’accés a l’estació de Renfe i tot el seu voltant així com el tram que connecta el barri amb el CAP II o el pàrquing del carrer Sant Quintí. A Serraparera, el pont de la UAB va ser el punt principal analitzat i també, entre d’altres, l’adequació dels horaris dels transport públic a les necessitats de les persones usuàries. Per últim, la pacificació de l’avinguda Flor de Maig i la il·luminació del parc de la Riera van ser dos punts de debat durant la marxa al barri de Montflorit.

Glòria Urbano: “Ara caldrà cercar les solucions als problemes detectats treballant transversalment”

Tots aquests aspectes han estat recollits en un document de treball que no només analitza els espais de la ciutat des de diferents perspectives sinó que també proposa actuacions i millores a dur a terme. Aquestes aportacions “no són una carta als Reis”, sinó “un treball inicial” i “ara caldrà cercar les solucions als problemes detectats treballant transversalment”, explicava la regidora de Feminisme i LGTBIQ+, Glòria Urbano, que va defugir parlar de terminis: “Tenim molta feina a fer, anirem informant de tot el que fem”. Per la seva banda, la regidora d’Urbanisme, Eulàlia Mimó, assegurava que molts dels temes detectats a les marxes exploratòries “ja s’estan treballant des d’Urbanisme” i posava com a exemple la reurbanització del pont de la UAB, la substitució de la il·luminació amb fanals led que ofereixen més llum i la transformació que ha de produir-se al voltant de l’estació de la Renfe amb el projecte de la zona de Santa Teresa.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Newsletter



Necessites ajuda?