Constituïda la Taula d’Amiant de Cerdanyola

NF-081024-teulada uralita amiant03

La Taula de l’Amiant de Cerdanyola del Vallès, presidida per l’Alcalde Carlos Cordón i amb la participació de doctor Josep Tarrés, expert en l’àmbit, ja és una realitat després de la seva sessió de constitució. També hi van participar membres del govern municipal, representants dels grups municipals del consistori, representants de les associacions de persones afectades AVAAC i AAACR, representants del CAP Serraperera, CAP Canaletes, CAP La Farigola, del CUAP Cerdanyola- Ripollet, i del Servei Atenció Primària Metro Nord, així com representants dels Serveis Municipals de Medi Ambient, Salut Pública i Alcaldia.

OBERTA LA PARTICIPACIÓ

L’objectiu d’aquesta taula és la de sumar esforços per erradicar els materials contenidors d’amiant a la ciutat, així com donar cobertura a totes les persones afectades. Amb la finalitat d’iniciar els treballs que consensuïn i defineixin noves actuacions en l’àmbit, la Taula va acordar la constitució d’una Comissió Tècnica que es reunirà a l’abril. També s’ha habilitat una adreça de correu electrònic taulaamiant@cerdanyola.cat a través de la qual qualsevol ciutadà o ciutadana podrà fer arribar les seves propostes així com manifestar el seu interès a participar de properes sessions.

QUÈ ÉS L’AMIANT?
A Cerdanyola es va instal·lar el 1907 Uralita, la primera i més gran fàbrica de fibrociment de tota Espanya i que va estar activa durant 90 anys. L’amiant a més de provocar diverses patologies, algunes d’elles molt greus com la fibrosi pleural o l’asbestosi, és un cancerígen de primer ordre que contamina per via inhalatòria, sent l´únic causant de la totalitat de mesoteliomes (un càncer específic, molt agressiu, originat a la pleura i a altres mesotelis), així com d’un 10-15% dels càncers de pulmó i d’alguns càncers de laringe i esòfag.
S’estima que més del 70% de l’amiant instal·lat al país ha arribat al final de la seva vida útil (30-35 anys) incrementant la quantitat de fibres que s’alliberen al medi ambient.

En el marc de la sessió, també es van presentar les actuacions dutes a terme fins al moment des de l’Ajuntament. Al 2016 es va demanar a Diputació de Barcelona la realització de l’Inventari d’amiant en edificis municipals. Cada any es fan 3 o 4 edificis. L’última ha estat la retirada de plaques i baixant al carrer Canàries, 9. En les escoles les últimes intervencions van ser al 2019 a les escoles Bellaterra (diferents espais) i Carles Buïgas (substitució cobertes i canalitzacions).

PROTOCOLS DE L’AJUNTAMENT EN RELACIÓ AMB LES OBRES PARTICULARS I A LA VIA PÚBLICA

L’Ajuntament de Cerdanyola té un orotocol de treball per detectar focus de fibrociment en els enderrocs. El sol·licitant de la llicència ha d’acreditar que no hi ha fibrociment. El protocol en les obres a la via pública per a l’obertura de rases i canalitzacions estableix una condició que especifica que en cas d’aparèixer amiant, les empreses estan obligades a parar les obres i aplicar el protocol de treballs amb risc d’amiant.

CERDANYOLA NO DISPOSA D’UNA LÍNIA DIRECTA D’AJUTS PER A LA RETIRADA AMIANT

D’altra banda, Cerdanyola no disposa d’una línia directa d’ajuts per a la retirada amiant. Només s’informa a la ciutadania de les línies d’ajuts als que poden optar a través de les convocatòries específiques o be a través de les de rehabilitació d’edificis. Hi ha una bonificació del 95% de l’Impost sobre construccions, instal·lacions i Obres en les llicències que siguin declarades d’especial interès i utilitat municipal per tractar-se d’obres que consisteixin en la retirada de fibrociment.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76



Últimes notícies



Newsletter



Necessites ajuda?