Consens per a la preservació del patrimoni de Cerdanyola

taulapatrimoni

“La preservació del patrimoni de Cerdanyola està per sobre dels interessos partidistes”, defensava la presidenta de la Taula de Patrimoni, Encarna Linares, com a gran conclusió de les reunions que l’entitat ha mantingut amb tots els grups municipals del consistori.  L’entitat -formada per l’Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (AFOCER), Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC), Associació d’Artistes Plàstics de Cerdanyola, Grup de Recerca i Estudi de Cerdanyola (GREC), La Constància Factoria Cultural i Amics del Museu d’Art de Cerdanyola- proposava la creació d’un Consell Municipal del Patrimoni durant l’acte de presentació de les peticions que fan a l’Ajuntament.  Aquest consell vetllaria sobre la conservació de tots els components del patrimoni cultural de la ciutat i una de les tasques que hauria d’impulsar a curt termini és l’actualització del catàleg arquitectònic de la ciutat.

Una de les principals demandes de l’entitat és la protecció del patrimoni del Cementiri de Cerdanyola. “Cal inventariar, documentar i estudiar les làpides d’interès de l’àrea a reformar, que són un element per a la memòria de la ciutat, i que hauria de contemplar la seva protecció dins el propi entorn”, asseguren. Des del CRAC asseguren que el projecte museístic de l’Església Vella de Sant Martí ja està fet i que ara només queda poder entrar al recinte. “Portem dos anys de retard”, apunten.

La Taula de Patrimoni també demana la revisió, actualització i seguiment del catàleg de patrimoni. En aquesta línia, indiquen que és urgent fer un seguiment dels elements que hi figuren per vetllar per la seva integritat i assegurar la seva conservació. En aquest apartat, destaquen la necessitat d’elaborar un pla d’usos dels equipaments amb protecció.

També es demanen més recursos i personal per als dos museus del municipi, ja que es considera que calen més educadors, tècnics i personal administratiu.

Altres de les demandes de l’entitat són la millora de la protecció del Parc Natural de Collserola, la creació del Parc Arqueològic del Riu Major amb Can Canaletes com a “peça clau del projecte” i la recuperació d’edificis patrimonials del centre de Cerdanyola. Finalment trambé reclamen més espais culturals per fer exposicions o treballar els materials històrics recuperats.

Davant les demandes exposades, el cap del Servei de Cultura, Santi Morera, assegurava que el Pla d’Acció Cultural ha d’estar enllestit aquest any: “Volem disposar a final del mandat d’un Pla d’Acció Cultural consensuat”. A més, apuntava que els projectes del Museu de Ca n’Ortadó i de l’Esgésia Vella ja s’estan redactant i que el de Can Coll s’està revisant.

 

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?