Comença un segon curs escolar marcat per la COVID-19

El curs escolar 2021-22 ha començat amb tota la normalitat que han permès les mesures adoptades per prevenir la COVID-19 i a les que de mica en mica la comunitat educativa s’adaptarà. 9.540 infants i joves d’entre 3 i 17 anys, inicien el curs als centres educatius de la ciutat. 5.045 ho fan a les escoles d’infantil i primària, 4.280 joves ho fan als instituts i 215 nens i nenes comencen el curs en centres d’educació especial.

Els escolars que avui comencen el curs ho fan amb les mesures adients de protecció davant la COVID-19 establertes pel Departament d’Educació. En tot moment, s’aniran seguint les indicacions que va donant el Departament d’Educació, i que es van actualitzant segons l’evolució de la situació sanitària. Igual que el curs passat, en base a les indicacions publicades pel Departament d’Educació en data 30 d’agost de 2021 en el ‘Pla d’actuació per al curs 2021-2022 per a centres educatius en el marc de la pandèmia per covid-19’, cada centre ha hagut de preparar un pla d’obertura, en el que s’explica l’organització que s’ha decidit. Abans de començar el curs les famílies han rebut tota la informació específica per part de l’escola o institut. Els plans d’organització de cada centre es poden consultar a les respectives pàgines web.

Quines són les principals novetats respecte al curs passat?

Al pati, dins del mateix grup de convivència estable, no cal dur la mascareta. Les famílies podran entrar als centres mantenint totes les mesures sanitàries: si l’entrada al centre es fa pel pati l’alumnat podrà ser acompanyat per part de la família; es permet l’adaptació a l’educació infantil; i les reunions amb les famílies seran preferiblement virtuals (tot i que segons el context es pot valorar format híbrid amb totes les garanties). Es recomana iniciar les extraescolars a l’octubre, amb recomanació de 10 alumnes per grup i màxim de 15 si l’espai permet mantenir les distàncies de seguretat. Les festes escolars es podran fer amb presència de les famílies sempre en espais exteriors, sense aglomeracions i amb distància, mascareta i recomanació que les persones estiguin vacunades. “És una normativa més flexible i millor adaptada al que els infants es mereixen”, destaca el regidor d’Educació, David González, que anuncia que des del consistori es continuarà en contacte permanent amb els centres educatius. “Però que els casos i els grups confinats no siguin tan habituals com el curs passat”, desitja. “En el moment que tinguem oportunitat farem una ronda inicial de visites per desitjar un bon curs i posar-nos a disposició del que necessitin els centres educatius”, explica el regidor. El govern municipal preveu celebrar el primer Consell Municipal Escolar del curs 2021-22 a l’octubre o al novembre.

Aquestes mesures seran d’aplicació tot el primer trimestre del curs, fins Nadal i posteriorment es valoraran noves mesures en funció de l’evolució de la pandèmia i del calendari de vacunació.
Seguint les indicacions publicades pel Departament d’Educació, aquest curs hi ha variacions pel que fa a l’ús del gel hidroalcohòlic (a partir d’ara, només per al personal de l’escola) i als protocols de neteja (que tornen a la situació pre-pandèmia). Els centres rebran la dotació de gel hidroalcohòlic per al seu personal per part de les administracions titulars: l’Ajuntament en el cas de l’Escola Municipal La Sínia i Aulos, i el Departament en la resta de centres públics. Així, no es continuarà subministrant als centres solució desinfectant de superfícies ni hi haurà personal de neteja extra, atès que els protocols tornen a ser els anteriors a la pandèmia, amb neteja i desinfecció en acabar la jornada escolar. A les escoles bressol municipals les mesures de protecció van a càrrec de l’empresa que les gestiona, Progess SL, sota la supervisió del servei d’educació de l’Ajuntament.

Cerdanyola Educa

D’altra banda, aquest curs es torna al funcionament habitual del Cerdanyola Educa, complint sempre amb les mesures en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 que s’estableixin en cada moment. S’ofereixen unes 170 activitats per a tots els nivells educatius dels centres de la ciutat, la majoria d’elles sense cost per a l’alumnat, gestionades pels diferents serveis de l’Ajuntament. L’oferta d’activitats es pot consultar a la web https://educa.cerdanyola.cat/ Els centres podran fer les inscripcions del 13 fins al de 30 setembre. Les activitats es duran a terme, en diferents espais de la ciutat, entre el 7 d’octubre de 2021 i el 17 de juny de 2022.

Guanyem Cerdanyola renova el seu compromís per una educació pública i de qualitat

En un comunicat la formació vol desitjar a tota la comunitat educativa un molt bon curs amb condicions de treball correctes i uns aprenentatges enriquidors als infants de les escoles bressols i de les escoles, als joves dels instituts i de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de Guanyem Cerdanyola renoven el seu compromís per una educació pública, de qualitat, en català, feminista, inclusiva i popular. Al mateix temps, recorden que Cerdanyola “no té resoltes” moltes de les qüestions referents a educació. Així, apunten que “el govern del PSC manté el contracte de gestió privada fet d’amagatotis del servei d’escoles bressols, quan és viable una gestió pública, directa i de qualitat”. Guanyem afronta aquesta segona part del mandat amb la necessitat de fer forta, ara més que mai, l’empresa municipal: “L’única eina que tenim per a recuperar serveis públics de mans d’empreses privades”. Pel que fa a les escoles, recorden que Cerdanyola és un dels municipis amb més problemes de segregació escolar i que el consistori no està donant resposta a les necessitats educatives especials que té una part de l’alumnat de la ciutat. “A més, veiem, any rere any, com les escoles públiques a Cerdanyola es veuen obligades a tancar línies de curs, mentre l’escola concertada i privada es poden mantenir i a més, també ho poden fer amb les ràtios d’anys anteriors”, expliquen. Des de la formació tornen a reclamar que l’educació pública ha d’anar davant de les empreses educatives. També demanen que es pari especial atenció en el manteniment dels espais exteriors. Des de Guanyem Cerdanyola creuen que “arribem a l’inici d’un nou curs sense els deures fets per part del govern del PSC” i mantenen la seva mà estesa per “seguir millorant la situació educativa a la nostra ciutat i que aquesta esdevingui referent en educació arreu del país”.

Redacció


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Nosaltres

Cerdanyola al dia és una publicació on trobareu tota la informació que necessiteu al respecte d’activitats i esdeveniments que es desenvolupin a la ciutat de Cerdanyola del Vallès.


C/ de Sant Martí, 81, 08290 Cerdanyola del Vallès

Contactar

936 91 68 76NewsletterNecessites ajuda?